Přeskočit na obsah

Staromódní hrachová polévka s velkým množstvím zeleniny: sytá a bez masa

Hrachová polévka je rychle připravená oblíbená polévka, která je opravdu chutná, když je plná různých druhů čerstvé zeleniny.

Zelený hrášek je nejen chutný, ale také velmi výživný. V kuchyni se dá použít různými způsoby: můžete ho dusit, míchat s rýží, těstovinami nebo masem. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je však klasická hrachová polévka, která mnohým připomíná chutě babiččiny kuchyně. Můžete ji připravit kdykoli, ale nejchutnější bude, pokud použijete čerstvý hrášek a zeleninu.

Ačkoli je polévka sama o sobě sytá, můžete ji ještě více obohatit těstovinami. Poté už zbývá jen dezert.

Staromódní hrachová polévka s velkým množstvím zeleniny: sytá a bez masa
Hrachová polévka

Tip

Pokud máte v ledničce zeleninový vývar, můžete jím polévku přelít. Pokud používáme čerstvý hrášek, je lepší ho přidat na konci vaření, aby si zachoval svou sytou zelenou barvu a křupavost.

Hrachová polévka s velkým množstvím zeleniny

Ingredience -+ na osobu

  • 500 g hrachu
  • 2 mrkve
  • 1 bílá řepa
  • 1 malý celer
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 bobkový list
  • 1,5 l vody
  • sůl, pepř podle chuti
  • na podávání nasekaná petržel
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Doba vaření: 15 minut
Staromódní hrachová polévka s velkým množstvím zeleniny: sytá a bez masa
Hrachová polévka

Příprava

Zeleninu očistěte a umyjte.

Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte v velkém hrnci na oleji do sklovata. Přidejte nasekaný česnek, nakrájenou mrkev a tuřín, nakrájený celer a brambory.

Posypte červeným pepřem, promíchejte a zalijte vodou. Přidejte bobkový list, osolte, opepřete a vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

Přidejte zelený hrášek a vařte dalších 5-7 minut. Jídlo je hotové, když je všechna zelenina měkká. Ochutnejte, podle potřeby dochuťte kořením a podávejte posypané čerstvou petrželkou.