Horkovzdušné fritézy jsou v současné době velmi populární. Odborník na výživu vysvětluje, jak horkovzdušné fritézy vylepší vaše pokrmy a zda mohou být zdravější alternativou klasického smažení.
Fritéza s horkým vzduchem versus klasická fritéza: v čem je rozdíl
Fritéza s horkým vzduchem je v podstatě mini trouba s horkým vzduchem. Zajišťuje velmi rychlou a rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu kolem připravovaného jídla. Výsledkem je křupavý povrch podobný smaženému, ale bez olejové lázně. Velký rozdíl oproti klasické fritéze spočívá v tom, že se nepoužívá velké množství tuku. Zatímco klasické fritézy připravují jídlo ve vroucím oleji, fritéza s horkým vzduchem si vystačí s malým množstvím oleje nebo dokonce bez něj. V závislosti na receptu a jídle se na jídlo nanese pouze malé množství oleje, nejlépe ve formě jemného spreje.
Stačí několik kapek: nejlepší olej pro vaši fritézu s horkým vzduchem
Nejvhodnější jsou oleje s vysokou teplotou kouření, jako je řepkový olej, slunečnicový olej nebo arašídový olej. Olivový olej extra třídy je méně vhodný, protože při vysokých teplotách může hořknout. Pro dobrý výsledek často stačí jedna až dvě čajové lžičky oleje nebo několik stříknutí ze spreje se speciálním olejem pro fritézu s horkým vzduchem. Olej pomáhá vytvořit křupavější povrch a zvýraznit chuť.

Je vaření v horkovzdušné fritéze skutečně zdravější? Co na to říká odborník
Kdo vaří v horkovzdušné fritéze namísto klasické fritéze, spotřebuje méně oleje a tudíž méně kalorií. Může se zdát, že vaření v horkovzdušné fritéze je také zdravější. Ale: vše vždy závisí na celkovém množství, frekvenci a celkovém stravovacím režimu v průběhu mnoha let. Věda o výživě má obecně potíže s poskytováním důkazů o zdravých a nezdravých produktech – proto také žádné neexistují. Mnohem důležitější je: při jídle velmi pozorně sledujte signály svého enterálního nervového systému, tedy svého břišního mozku. Je to váš nejlepší rádce.
Například tuk, který byl dlouho kritizován, je dnes prakticky rehabilitován. Jezte vše s mírou – to platí i pro smažené pokrmy. Ti, kteří nemají žádné předchozí onemocnění a nejí každý den velkou porci hranolků, je mohou bez obav připravovat v klasické fritéze. K tomu doporučujeme následující praktickou radu: položte smažené pokrmy na talíř s kuchyňskou utěrkou. Tím se odstraní přebytečný tuk a kuřecí nugety nebo falafel budou křupavější a jemnější. A ti, kteří sledují kalorie, se mohou radovat, protože mnoho „špatných kalorií“ nyní zůstane na kuchyňském papíru a ne na bocích.
Tyto produkty jsou obzvláště vhodné pro fritézu s horkým vzduchem
Skvěle se hodí: hranolky (domácí nebo mražené), kuřecí nugety, jarní rolky, krokety, rybí prsty, ale také zelenina, jako je brokolice, květák nebo paprika, a dokonce i malé kousky masa, jako jsou kuřecí křídla.
Vyhněte se potravinám s velmi vysokým obsahem vlhkosti, které se spíše dusí, jako jsou polévky a omáčky. Také velmi lehké, suché ingredience se mohou při silné cirkulaci vzduchu rozletět.

Rychlé a chutné: tipy pro vaření v horkovzdušné fritéze
Existuje několik „tajných tipů“:
Nepřeplňujte: raději vařte v malých porcích, aby mohl vzduch dobře cirkulovat a vše bylo křupavé.
Předem předehřejte: pro dosažení nejlepších výsledků vyžaduje mnoho pokrmů několik minut předehřátí.
Pravidelně protřepávejte nebo obracejte: zejména v případě hranolků nebo nugetů to zajistí rovnoměrné zlatavé propečení.
Lehce potřete olejem: trochu oleje udělá jídlo křupavějším.