Řecký jogurt je již po staletí základním potravinovým produktem. Tři důvody, proč je tato krémová hmota prospěšná pro zdraví.
V posledních letech zažívá řecký jogurt jakýsi triumfální návrat. Zatímco ve Středomoří je již po stovky let jedním z hlavních potravin, krémovitý příbuzný „běžného“ jogurtu se stává stále populárnějším i ve zbytku světa.
Mnozí tvrdí, že řecký jogurt je mnohem zdravější než běžný jogurt. A nemají úplně pravdu. Podle odborníků na výživu je řecký jogurt prospěšný ze tří důvodů:

Vysoký obsah bílkovin
Krémová konzistence řeckého jogurtu je výsledkem odstranění tekuté syrovátky při jeho výrobě. Výsledkem je koncentrovanější produkt s vyšším obsahem bílkovin. 150gramový kelímek nízkotučného řeckého jogurtu obsahuje přibližně dvakrát více bílkovin než běžný jogurt.
Kromě toho je řecký jogurt považován za takzvaný plnohodnotný zdroj bílkovin. To znamená, že bílkoviny obsažené v tomto produktu obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, tedy těch, které lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Dalšími plnohodnotnými zdroji bílkovin jsou například vejce, ryby nebo drůbež.
Díky speciálnímu způsobu výroby však není řecký jogurt celkově výživnější než běžný jogurt. Běžný jogurt například obsahuje více vápníku.
Bohatý na vitamín B12
Kromě velkého množství bílkovin obsahuje řecký jogurt také dostatečné množství vitamínu B12. Organismus potřebuje tento vitamín pro tvorbu červených krvinek, energetický metabolismus a stavbu nervových obalů. Stejně jako esenciální aminokyseliny, ani vitamín B12 si organismus nedokáže sám vyrobit a musí jej přijímat z potravy.
150gramový kelímek obsahuje něco málo přes jeden mikrogram vitamínu B12. To je téměř polovina denní dávky potřebné pro dospělého člověka.

Bohaté na probiotika
Stejně jako všechny jogurty obsahuje i řecký jogurt takzvaná probiotika, známá také jako „prospěšné bakterie“. Podporují zdraví střev, například pomáhají trávení. Současné výzkumy dokonce naznačují, že probiotika mohou přispívat k prevenci některých druhů rakoviny.
V rámci studie bylo po dobu několika desetiletí sledováno více než 130 000 dospělých. Ti, kteří jedli jogurt nejméně dvakrát týdně, měli o 20 procent nižší riziko onemocnění určitým typem rakoviny tlustého střeva než ti, kteří jogurt jedli méně než jednou za měsíc. Studie však zohledňovala všechny druhy jogurtů, nejen řecký. Podle autorů to není přímý důkaz toho, že jogurt snižuje riziko rakoviny. Ukazuje to však, že pravidelná konzumace jogurtů, včetně řeckého, alespoň neškodí.