Přeskočit na obsah

Citronový dort s jahodami

Jako by citronový dort nebyl už tak dost šťavnatý, navrch ho ještě posypali jahodami.

Hotovo za 55 minut plus doba chlazení

Obtížnost: snadné

Na porci

Energie: 388 kcal, sacharidy: 46 g, bílkoviny: 5 g, tuky: 19 g

Citronový dort s jahodami
Citronový dort s jahodami

Ingredience

Na 20 porcí

4 citrony

400 g másla (měkkého)

350 g cukru

Sůl

8 vajec (velikost M)

400 g mouky

4 lžičky prášku do pečiva

200 g moučkového cukru

1,25 kg jahod

Citronový dort s jahodami
Citron a jahody

Příprava

  1. Z citronů nastrouhejte 3 lžičky kůry a vymačkejte 16 lžic šťávy. Předehřejte troubu na 180 stupňů (konvekce 160 stupňů).
  2. Máslo, cukr, citronovou kůru a 1 špetku soli šlehejte mixérem nejméně 5 minut do krémové konzistence. Přidejte vejce jedno po druhém a dobře míchejte po dobu 30 sekund. Smíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte 4 lžíce citronové šťávy a rychle promíchejte. Těsto vyložte na hluboký plech vymazaný máslem. Pečte v horké troubě v dolní třetině trouby 30-35 minut.
  3. Smíchejte 8 lžic citronové šťávy a 1 lžíci moučkového cukru. Horký koláč rovnoměrně polijte směsí pomocí štětce. Nechte koláč na plechu na mřížce, dokud úplně nevychladne.
  4. Jahody umyjte a očistěte, rozkrojte je na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Smíchejte 180 g moučkového cukru a zbývající citronovou šťávu, až vznikne hustá poleva. Polevu rovnoměrně natřete na dort. Ozdobte jahodami. Posypte zbývajícím moučkovým cukrem. Podávejte nakrájené na kousky. K dortu se hodí šlehačka.

Tip

Citronový dort můžete upéct předem a pak ho jen ozdobit jahodami a polevou.

Pokud očekáváte méně hostů, můžete dort upéct v rozebíratelné formě (průměr 26 cm). V tomto případě je třeba všechny ingredience snížit na polovinu. Doba pečení zůstává stejná.

Podle chuti můžete citronový dort ozdobit i jinými druhy ovoce. Vyzkoušejte maliny nebo třešně. Nebo udělejte polovinu-polovinu.