Jako by citronový dort nebyl už tak dost šťavnatý, navrch ho ještě posypali jahodami.
Hotovo za 55 minut plus doba chlazení
Obtížnost: snadné
Na porci
Energie: 388 kcal, sacharidy: 46 g, bílkoviny: 5 g, tuky: 19 g

Ingredience
Na 20 porcí
4 citrony
400 g másla (měkkého)
350 g cukru
Sůl
8 vajec (velikost M)
400 g mouky
4 lžičky prášku do pečiva
200 g moučkového cukru
1,25 kg jahod

Příprava
- Z citronů nastrouhejte 3 lžičky kůry a vymačkejte 16 lžic šťávy. Předehřejte troubu na 180 stupňů (konvekce 160 stupňů).
- Máslo, cukr, citronovou kůru a 1 špetku soli šlehejte mixérem nejméně 5 minut do krémové konzistence. Přidejte vejce jedno po druhém a dobře míchejte po dobu 30 sekund. Smíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte 4 lžíce citronové šťávy a rychle promíchejte. Těsto vyložte na hluboký plech vymazaný máslem. Pečte v horké troubě v dolní třetině trouby 30-35 minut.
- Smíchejte 8 lžic citronové šťávy a 1 lžíci moučkového cukru. Horký koláč rovnoměrně polijte směsí pomocí štětce. Nechte koláč na plechu na mřížce, dokud úplně nevychladne.
- Jahody umyjte a očistěte, rozkrojte je na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Smíchejte 180 g moučkového cukru a zbývající citronovou šťávu, až vznikne hustá poleva. Polevu rovnoměrně natřete na dort. Ozdobte jahodami. Posypte zbývajícím moučkovým cukrem. Podávejte nakrájené na kousky. K dortu se hodí šlehačka.
Tip•
Citronový dort můžete upéct předem a pak ho jen ozdobit jahodami a polevou.
Pokud očekáváte méně hostů, můžete dort upéct v rozebíratelné formě (průměr 26 cm). V tomto případě je třeba všechny ingredience snížit na polovinu. Doba pečení zůstává stejná.
Podle chuti můžete citronový dort ozdobit i jinými druhy ovoce. Vyzkoušejte maliny nebo třešně. Nebo udělejte polovinu-polovinu.