Přeskočit na obsah

Malé, chutné, neodolatelné: tyto muffiny s vejci prostě nemůžete neochutnat

Šťavnaté, chutné a hotové za pár minut: muffiny se smaženými vejci, špenátem a slaninou – ideální snídaně pro milovníky slaných pokrmů.

Snídaně je důležité jídlo, bez kterého mnozí nemohou opustit dům. Pokud však ráno máte hlad, ale nemáte čas si připravit plnohodnotnou snídani, potřebujete něco rychlého. Naše muffiny se špenátem a slaninou jsou ideálním řešením. Jsou snadné na přípravu, chutnají stejně dobře teplé i studené, můžete je jíst doma nebo v kanceláři a jsou dostatečně univerzální, aby se hodily i na luxusní brunchový bufet.

Muffiny se špenátem a slaninou jsou tak chutné

Příprava muffinů se špenátem a slaninou trvá jen pár minut. A co je nejlepší: nepotřebujete mouku ani droždí, jen formu na muffiny, několik čerstvých ingrediencí a deset minut času. Tak si vezměte pár vajec, navlečte si zástěru a pusťte se do toho.

Začněte s vejci. Rozklepněte je a důkladně rozšlehejte s trochou smetany. Tak zajistíte rovnoměrný vzhled a větší šťavnatost. O dochucení se postará sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Pak přijde na řadu hlavní ingredience: špenát a slanina. Můžete použít mražený a rozmražený špenát nebo čerstvý. Je však třeba ho trochu blanšírovat, aby směs nebyla vodnatá.

Malé, chutné, neodolatelné: tyto muffiny s vejci prostě nemůžete neochutnat
muffiny s vejci

Slanina dodá pokrmu příjemnou pikantní chuť. Nejlepší je nakrájet ji na malé kostičky a lehce osmažit, než ji přidáte k vejcím – tak bude krásně křupavá a zbaví se přebytečného tuku. Ti, kteří preferují vegetariánskou dietu, mohou slaninu vynechat a nahradit ji smaženými houbami, cuketou nebo sušenými rajčaty.

Smíchejte všechny ingredience a nalijte směs vajec, špenátu a slaniny do dobře vymazané formy na muffiny nebo silikonových formiček. Muffiny při pečení ještě vyrostou, proto formičky nenaplňujte až po okraj. Poté vložte vše do trouby a nechte dobře vyrostnout. Za 20 minut si můžete vychutnat muffiny se špenátem a slaninou.

Muffiny s míchanými vejci, špenátem a slaninou

Doba přípravy 10 minut

Doba přípravy 20 minut

Celková doba 30 minut

Porce 8 kusů

Ingredience

  • 6 vajec
  • 50 ml smetany
  • Sůl a pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 g mraženého špenátu
  • 100 g slaniny
  • Olej na vymazání formy
Malé, chutné, neodolatelné: tyto muffiny s vejci prostě nemůžete neochutnat
muffiny s vejci

Příprava

  • Rozbijte vejce do misky a důkladně je rozšlehejte se smetanou. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
  • Vezměte rozmražený mražený špenát a důkladně ho osušte. Špenát nahrubo nakrájejte.
  • Kostičky slaniny osmažte na pánvi bez přidání tuku, aby byly lehce křupavé. Nechte je trochu okapat na kuchyňském papíru.
  • Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
  • Vymastěte formu na muffiny nebo použijte silikonové formičky. Rovnoměrně do nich rozložte špenát a slaninu. Zalijte vaječnou směsí tak, aby byly formičky naplněny asi ze dvou třetin.
  • Pečte muffiny 18–20 minut, dokud neztuhnou a nezískají zlatohnědou barvu.