Přeskočit na obsah

Dýňový koláč s kořením: recept na nejpodzimnější ze všech koláčů

Tento dýňový koláč s kořením je šťavnatý koláč s zimním kořením a krémovým dýňovým pyré. Těsto se připravuje z několika ingrediencí a s minimálním úsilím a po upečení je ideální pro šedé podzimní dny.

Šedivé podzimní ráno můžete zpříjemnit chutným pečivem. Dýňový koláč se kořením je k tomu obzvláště vhodný, protože se připravuje rychle a snadno a je plný teplých vůní a podzimních a zimních koření. Jemné dýňové pyré dělá těsto obzvláště šťavnaté.

Dýňový koláč s kořením: recept na nejpodzimnější ze všech koláčů
Dýňový koláč s kořením

Kořeněný dýňový koláč: podzimní pečení

Ingredience

4 vejce

160 g třtinového cukru

140 g (veganského) másla

180 g dýňového pyré

1 lžíce javorového sirupu

250 g pšeničné mouky

2 čajové lžičky prášku do pečiva

1 špetka soli

1 čajová lžička skořice

2 čajové lžičky dýňového koření

Příprava

Doba přípravy/pečení asi 50 minut

Vejce, cukr a máslo vyšlehejte ručním mixérem do pěny.

Do pěny přidejte dýňové pyré a javorový sirup a rychle promíchejte.

Smíchejte zbývající suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, sůl a koření).

Přidejte suchou moučnou směs do vlhké hmoty a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Nalijte těsto do vymazané formy (průměr 26 cm) nebo formy na babku.

Pečte dýňový koláč se kořením při 180 stupních v horkovzdušné troubě po dobu 40-50 minut. Před koncem pečení proveďte test pomocí špejle. Koláč je hotový, když získá zlatohnědou barvu a těsto se nelepí na špejli.

Dýňový koláč s kořením: recept na nejpodzimnější ze všech koláčů
Dýňový koláč s kořením

Veganská varianta: Pokud dodržujete veganskou dietu a nejíte živočišné produkty, použijte místo vajec veganský náhražkový produkt a místo másla veganský margarín.