Přeskočit na obsah

Zmrazování papriky: jak zachovat její chuť

Papriku můžete zmrazit, aby si tato chutná zelenina déle zachovala své vlastnosti. Zde vám řekneme, na co si dát pozor a jak zmrazit papriku bez použití plastu.

Jako příloha, v omáčce k těstovinám nebo jako zdravá svačina mezi jídly: papriku lze použít různými způsoby. Tato křupavá zelenina je však velmi citlivá a nevydrží příliš dlouho. Papriky byste proto měli spotřebovat během několika dní, abyste si mohli vychutnat jejich čerstvost a zabránili zkazení potravin.

Pokud chcete barevné papriky uchovat déle – například proto, že jste jich nakoupili nebo nasbírali velké množství – můžete je zmrazit. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Zmrazování papriky: jak zachovat její chuť
Zmrazování papriky

Zmrazování paprik je tak snadné

Zmrazování paprik je obzvláště snadné, protože na rozdíl od mnoha jiných druhů zeleniny je před zmrazením nemusíte blanšírovat. Také je není nutné předem čistit nebo odstraňovat slupku.

Místo toho, abyste papriky připravili k zmrazení, postupujte následovně:

  1. Nejprve papriky důkladně umyjte a nechte vyschnout.
  2. Poté zeleninu nakrájejte na malé kousky. Papriky můžete například nakrájet podélně na tenké proužky a poté příčně na kostky.
  3. Nakrájené papriky pak vložte do malé krabice a uložte do mrazáku. V následujícím odstavci se dozvíte, jaké nádoby jsou pro tento účel vhodné.

Zmrazování paprik: alternativy k plastu

Často se doporučuje zmrazovat papriky nebo jinou zeleninu v plastových sáčcích. Doporučujeme však, pokud je to možné, vyhýbat se používání plastů. Existuje mnoho ekologičtějších alternativ k plastovým sáčkům pro zmrazování:

  • Nádoby na pečivo z nerezové oceli nebo skla lze používat opakovaně.
  • Také zmrazování ve sklenicích (například v umytých a sterilizovaných sklenicích od marmelády nebo jiných sklenicích se šroubovacím víčkem) je jednoduchý, levný a bezplastový způsob zmrazování papriky.
  • Papriky lze zmrazit i v bavlněném nebo jutovém sáčku. Předtím je však nutné je co nejlépe osušit kuchyňskou utěrkou, aby se nelepily na látku. Je třeba mít na paměti, že na látce mohou zůstat skvrny.

Mimochodem: skvělou alternativou k mražení je namočení papriky do oleje nebo octa. Takto se zelenina také déle uchová.

Zmrazování papriky: jak zachovat její chuť
Zmrazování papriky

Použití mražené papriky

Mražení má však jednu nevýhodu: paprika v mrazáku neuchová svou křupavou konzistenci, protože chlad ničí její buněčné stěny. Po rozmrazení je proto obvykle o něco měkčí než čerstvá paprika.

V syrovém stavu již zmrazená paprika není vhodná. Stále ji však lze skvěle použít v teplých pokrmech, kde se stejně vaří do měkka.