Přeskočit na obsah

Šťavnatý citronový dort s polevou

Citronový dort se rychle připravuje a s polevou je velmi chutný!

Hotovo za 35 minut

Obtížnost snadné

Ingredience

Na 20 kusů

  • 3 citrony
  • 6 vajec (velikost M)
  • 350 g cukru
  • 350 g mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 350 g margarínu (měkkého)
  • 300 g moučkového cukru

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plech papírem na pečení. Lemony umyjte horkou vodou, osušte a nastrouhejte jemnou kůru. Poté lemony vymačkejte. Odložte 3–4 lžíce citronové šťávy na polevu.
  2. V misce rozšlehejte vejce a cukr do pěny. Prosejte mouku a prášek do pečiva a přidejte vanilkový cukr. Postupně přidávejte margarín do vaječno-cukrové směsi. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a zbývající šťávu. Nalijte na plech a uhlaďte. Pečte v troubě na 2. úrovni zdola 20–30 minut. Zkontrolujte špejlí, zda je hotové.
  3. Pro citronovou polevu nejprve smíchejte moučkový cukr se 2 lžícemi citronové šťávy. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte jednu nebo dvě lžíce citronové šťávy a míchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Vyjměte dort z trouby a dokud je ještě teplý, propíchněte ho vidličkou. Potřete dort polevou a nechte vychladnout.
Šťavnatý citronový dort s polevou
citronový dort s polevou

Praktické tipy pro pečení

  • Pro těsto obecně platí pravidlo: všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
  • Pro získání vzdušného výsledku šlehejte vejce a cukr do pěny. To může trvat několik minut.
  • Teprve poté postupně přidávejte suché ingredience a měkký margarín (nebo máslo) a důkladně promíchejte.

Jak dlouho se peče citronový dort?

V závislosti na formě a těstě se citronový dort peče 20 až 60 minut při teplotě kolem 180 stupňů. Pokud připravujete citronový dort na plechu, dort bude hotový přibližně za 20-30 minut. Pokud připravujete těsto ve formě na dort nebo tyčinky, dort bude potřebovat přibližně 60 minut pečení. Postupujte podle pokynů v receptu.

Jak udělat citronový dort obzvláště šťavnatý?

Existuje mnoho způsobů, jak udělat citronový dort šťavnatý. Ihned po upečení několikrát propíchněte ještě teplý dort dřevěnou špejlí nebo vidličkou a polejte ho čerstvou citronovou šťávou nebo domácím citronovým sirupem. Vstřebá se přímo do dortu a dodá mu další vlhkost a ovocnou chuť. Pro přípravu citronového sirupu vařte 400 ml vody s 400 g cukru, kůrou a šťávou z 8–10 citronů po dobu nejméně 5 minut. Poté sirup přeceďte přes síto a ještě horký nalijte do sterilizované sklenice se šroubovacím víčkem. Sirup se skladuje v chladničce a vydrží asi 2 měsíce.

Citronový dort bude také krásně šťavnatý, pokud těsto připravíte s rostlinným olejem. Použijte například slunečnicový nebo řepkový olej. Existují také varianty s olivovým olejem, který dortu dodá zajímavou chuť.

Další šťavnatou variantou je citronový dort s řeckým jogurtem. Dort bude ještě texturovanější a vlhčí, pokud do těsta přidáte nasekané ořechy, například mandle nebo lesní ořechy

A konečně, citronový dort bude obzvláště šťavnatý, pokud ho budete péct déle při nižší teplotě. Pečte jej při teplotě 140 stupňů nahoře/dole na 2. roštu zdola po dobu přibližně 90 minut. Pomocí špejle můžete zkontrolovat, zda je dort upečený.

Jak dosáhnout skvělé citronové chuti dortu?

Citronovou vůni zajistí čerstvá citronová šťáva a nastrouhaná kůra. Nejlepší je použít bio citrony, protože nejsou ošetřené. Citronová poleva dodá dortu další citrusovou svěžest: podle receptu smíchejte moučkový cukr s malým množstvím citronové šťávy a rovnoměrně natřete citronovou polevu na dort.

Šťavnatý citronový dort s polevou
citronový dort s polevou

S čím podávat?

Citronový dort můžete podávat se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo ovocem, ale můžete si ho vychutnat i samostatně.

Jak citronový dort skladovat?

Citronový dort chutná nejlépe čerstvě upečený. Dobře zabalený a skladovaný v chladu vydrží až 5 dní. Jednoduchý citronový dort se také dobře mrazí.