Ovesné vločky jsou v současné době velkým trendem v oblasti výživy. Jak prospěšný je tento superpotravina ve skutečnosti? Na co byste měli dbát, pokud jíte ovesné vločky každý den – a komu je lepší se jim vyhnout?
Ovesné vločky jsou již po staletí součástí lidské stravy. V současné době jsou považovány za superpotravinu a na internetu je spousta receptů a dietních rad, které doporučují jíst ovesné vločky každý den.
Co jsou ovesné vločky?
Vyrábí se ze surového ovsa: nejprve se oves zbaví slámy a několik hodin se zpracovává párou a poté suchým teplem. To mu dodává charakteristickou ořechovou vůni. Kromě toho tepelné zpracování oslabuje aktivitu určitých enzymů, takzvaných lipáz. To zabraňuje vzniku žluklé, hořké chuti při skladování.
Poté se zrna ovsa oddělí od slupek a válcují se pod velkým tlakem: výsledné vločky se vyrábějí z celých zrn, proto se jedná o celozrnný produkt, který si zachovává téměř všechny živiny. Neexistuje tedy žádný důvod, proč by se ovesné vločky nemohly jíst každý den.
Rozlišujeme tři druhy:
- Krupice nebo velkolisté vločky se vyrábějí z celých zrn ovsa, jsou poměrně křupavé a při namáčení a vaření bobtnají nejpomaleji.
- Jemné vločky nebo vločky s malými listy se vyrábějí z ovesné krupice (jemně mletých zrn ovsa) a bobtnají rychleji.
- Tavené vločky se vyrábějí z ovesné mouky, při smíchání s tekutinou se okamžitě rozpustí a stanou se jedlými.

Živiny a nutriční hodnota ovesných vloček
Ovesné vločky se skládají přibližně ze 70 % (složitých) sacharidů, jsou také dobrým zdrojem bílkovin (15 %) a mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a rozpustné vlákniny.
Kromě toho ovesné vločky obsahují mnoho minerálů a vitamínů: železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek, vitamín B1, vitamín B6 a vitamín E.
S 350 kilokaloriemi na 100 gramů mají relativně vysokou kalorickou hodnotu. To však není důvod k obavám, protože ovesné vločky jsou celozrnný produkt s velkým množstvím komplexních sacharidů a vlákniny. Proto tělo potřebuje relativně hodně času na to, aby vločky strávilo, a hladina cukru v krvi stoupá pomalu. Díky tomu jedna porce ovesných vloček dlouho zasytí a nebudete mít chuť jíst něco jiného.
Co se děje ve vašem organismu, pokud denně konzumujete ovesné vločky
- Vaše trávení se zrychlí: vláknina obsažená v ovesných vločkách bobtná ve střevech a zvyšuje objem stolice. Je však důležité pít dostatečné množství tekutin, aby vláknina měla dostatek tekutin k bobtnání.
- Ovesné vločky mohou zajistit krásnou pleť, vlasy a nehty: živiny, které obsahují, jako je biotin, zinek, křemík a měď, jsou důležité pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
- Vitamíny skupiny B obsažené v ovesných vločkách posilují nervový systém a metabolismus.
- Díky minerálním látkám, které obsahují, ovesné vločky podporují tvorbu krve a kostí.
Jako ve všem, i zde je nejdůležitější dávkování. Ačkoli každodenní konzumace ovesných vloček může mít pozitivní vliv na zdraví, v oblasti výživy platí obecné pravidlo: čím vyváženější a pestřejší strava, tím lépe!
Správná kombinace ovesných vloček: jak je nejlépe konzumovat
Ovesné vločky jsou nejen velmi oblíbené, ale také velmi univerzální: sladké nebo slané – pro každého se najde vhodný způsob přípravy. Při přípravě je však třeba věnovat pozornost několika bodům:
- Aby se vstřebalo co nejvíce železa, ovesné vločky je třeba namočit – nejlépe přes noc: při namáčení se částečně rozloží látky, které brání vstřebávání železa (fytáty).
- Pokud ráno rádi pijete kávu nebo černý čaj, měli byste počkat hodinu, než sníte ovesné vločky: taniny obsažené v kávě a čaji také brání vstřebávání železa.
- Dobrou kombinací jsou ovesné vločky a ovoce bohaté na vitamín C nebo sklenice pomerančového, rybízového nebo rakytníkového džusu: vitamín C zvyšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů.
- Jako müsli použijte čisté ovesné vločky a přidejte k nim ořechy a ovoce podle svého výběru. Ve srovnání s hotovými směsmi müsli se vyhnete přidávání cukru a dalších přísad a budete přesně vědět, co vaše müsli obsahuje.

Kdo by se měl ovesných vloček vzdát
Lidé trpící celiakií (nesnášenlivostí lepku) by se měli buď ovesných vloček vzdát, nebo volit produkty s označením „bez lepku“. Důvodem je to, že podle definice je oves považován za produkt s nízkým obsahem lepku nebo dokonce bezlepkový, ale při zpracování často přichází do styku s jinými druhy obilovin obsahujících lepek (například při použití stejných strojů).
Lidé, kteří netrpí celiakií, ale jsou citliví na lepek, obvykle snášejí oves velmi dobře.