Přeskočit na obsah

Bochánky bez hnětení s celozrnnou moukou

Neexistuje jednodušší způsob, jak připravit chutné bochánky s celozrnnou moukou k snídani! Večer připravte těsto, nechte ho přes noc v ledničce a ráno upečte. S metodou bez hnětení je to snadné.

Pečení rohlíků není složité, i když někteří se obávají pracovat s malým množstvím těsta a dosáhnout požadovaného stupně zrání. Proto je výhodné, když pomocí jednoduchých metod můžete flexibilně regulovat dobu zrání a zároveň minimalizovat proces přípravy. Metoda bez hnětení umožňuje připravit vynikající těsto na rohlíky bez hnětení. A protože nemusí zrát ani 2 hodiny v místnosti, ale zraje v ledničce, nevyžaduje to téměř žádné úsilí. Následující den se rohlíky jednoduše nakrájí, obalí v semínkách a poté upečou. Jednodušší to už být nemůže a ráno budete mít na stole čerstvé domácí rohlíky se semínky a zrny.

Opravdu funguje metoda bez hnětení?

Ano, a podle mých zkušeností je to nejlepší pro rohlíky. Protože v tomto případě není žádoucí, aby v střídce byly hrubé a nerovné póry, je tato metoda nejjednodušší a nejúčinnější pro pečení chutných rohlíků. Časem se v těstě automaticky vytvoří potřebná struktura, což se jinak stane rychleji při hnětení v kuchyňském robotu. Pokud nemáte kuchyňský robot nebo ho prostě nechcete zapínat, je metoda bez hnětení pro vás ideální. Samozřejmě můžete těsto také hnětet. V tomto případě to ale prostě není nutné.

Jaká zrna mohu použít pro zrnkové rohlíky?

V zásadě jakákoli zrna, která chcete použít. Zrna nebo semena se používají pouze jako posypka na rohlíky, takže zde máte maximální flexibilitu. Ať už se jedná o dýňová semínka, slunečnicová semínka nebo lněná semínka. Vše je povoleno. Můžete použít dokonce i sezam nebo mák.

Bochánky bez hnětení s celozrnnou moukou
Bochánky

Jak nejlépe opražit semínka na rohlíky?

Ve skutečnosti to není nutné, protože semínka se opraží v troubě. Předběžné opražení na pánvi není nutné.

Kolik gramů váží rohlíky se semínky bez hnětení?

Své rohlíky se semínky bez hnětení jsem nakrájela od oka. V troubě příliš nenabobtnají, takže při krájení lze velmi dobře odhadnout jejich velikost. Typická velikost je 90 až 120 gramů na jeden kus těsta.

Lze bezhnětené celozrnné rohlíky zmrazit?

Ano, bezhnětené celozrnné rohlíky lze bez problémů zmrazit. Nejlepší je zmrazit je ihned po vychladnutí, aby déle zůstaly čerstvé. K dopékání je můžete vyndat přímo z mrazáku, navlhčit vodou a rychle dopéct (například 10 minut při 160 stupních s horkým vzduchem), aby byly opět křupavé.

K čemu je v těstě citronová šťáva?

Nebojte se, v houskách není cítit. Vitamin C v citronové šťávě pomáhá stabilizovat těsto během dlouhého zrání. Pokud ji nemáte, použijte vodu.

Můj harmonogram:

Předchozí den

20:00 až 20:05 Připravit základní těsto

20:30 Těsto roztahat a složit

21:00 Těsto roztahat a složit

21:30 Těsto opatrně roztahat a složit

21:30 Těsto vložit do lednice

Den pečení

09:00 Zapnout troubu

09:00 Odříznout rohlíky a posypat je semínky

09:30 až 09:50 péct

Recept

Výsledek

asi 8–10 zrnových housek (v závislosti na velikosti)

Doba přípravy

Pečení trvá 2 dny.

Ingredience

  • 400 g pšeničné mouky typu 1050
  • 200 g pšeničné mouky typu 550
  • 400 g vody
  • 24 g citronové šťávy (informace viz výše; pokud nemáte čerstvou šťávu, přidejte 24 g vody)
  • 3 g čerstvého droždí
  • 13 g soli
  • 20 g bassinage / zásobní voda

Poznámka, aby těsto nebylo příliš měkké: pokud nepoužíváte přesně stejnou mouku jako já, je rozumné dávkovat vodu opatrněji. Snažím se vypočítat určitý koeficient pomocí „rezervní vody“, ale přesto se někdy stává, že těsto při pečení příliš změkne. Je lepší nejprve použít o 20 g vody méně a pak ji přidat. Zejména pokud teprve začínáte svou kariéru pekaře.

Poznámka k době hnětení: Vezměte prosím na vědomí, že zde uvedená doba hnětení se může lišit od vaší. Uvádím dobu hnětení s mým hnětačem. S jinými stroji a různými parametry (teplota, konečné množství vody, druh mouky) se doba hnětení může lišit. Věnujte prosím větší pozornost konzistenci těsta než mým údajům o době hnětení.

Poznámka k pečení: Pokud není uvedeno jinak, vždy používejte horní a spodní ohřev!

Bochánky bez hnětení s celozrnnou moukou
Bochánky

Příprava

Den předem

Základní těsto (u mě: 20:00)

400 g pšeničné mouky typu 1050

200 g pšeničné mouky typu 550

400 g vody

24 g citronové šťávy (informace viz výše; pokud nemáte čerstvou, přidejte 24 g vody)

3 g čerstvého droždí

13 g soli

20 g bassinage / záložní voda (v případě potřeby přidat později)

  • Rozpusťte droždí ve vodě a citronové šťávě.
  • Přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte lžící. Vznikne hrubá těstová kaše.
  • Pokud je těsto ještě příliš tuhé, můžete ho trochu promíchat mokrýma rukama (bassinage) a hnětet, dokud nezíská příjemnou konzistenci. Nemělo by být ani příliš měkké, ani příliš tuhé.
  • Poté těsto vložte do vymazané nádoby s víkem.
  • Po 30 a 60 minutách těsto opatrně natáhněte ze všech stran a znovu složte (natahování a skládání). Tím těsto získá pružnost a stabilitu, protože se zpevní jeho struktura.
  • Po 90 minutách těsto znovu roztáhněte a složte a poté ho v uzavřené nádobě vložte do chladničky s teplotou 5–6 stupňů. Tam bude zrát do následujícího rána.

Den pečení

  • 30 minut před pečením zapněte troubu na horní a spodní ohřev na 230 stupňů. Zahřejte také pekáč (pokud ho máte) a rošt. Celkově zahřívejte 30 minut (20 minut stačí, pokud nemáte pekáč, ale pouze plech). Vložte do spodní třetiny trouby.
  • Poté vyjměte těsto z lednice a položte ho na vlhkou pracovní plochu.
  • Vlhkýma rukama těsto opatrně vytvarujte do čtvercového tvaru. Nevytlačujte z něj příliš mnoho vzduchu.
  • Poté pomocí kráječe na těsto nakrájejte 3 proužky stejné šířky a z těchto proužků nakrájejte těsto na kousky požadované velikosti a tvaru (mohou být čtvercové nebo trojúhelníkové). Kousky těsta položte na vlhkou pracovní plochu. Nepoužívejte mouku.
  • Poté rozložte semínka nebo zrna na talíř a mokrýma rukama položte buchty jednou stranou na talíř, aby se semínka přilepila.
  • Kuličky položte na kus papíru na pečení na lopatce (nebo plechu).
  • Až budou všechny kuličky hotové, počkejte, až se trouba zahřeje.
  • Poté přeneste těsto s papírem na pečení na kamennou desku (nebo vložte plech do trouby) a ihned zajistěte páru (pára/parní režim).
  • Pečte 10 minut s párou při teplotě 230 stupňů a poté na několik sekund vypusťte páru.
  • Pečte dalších 10 minut.
  • Nechte vychladnout na mřížce alespoň 30 minut.

Hotovo!