Přeskočit na obsah

Moje žena uvařila nudle, které byly chutnější než ty ze Šlezvicka. Vyzkoušejte tento recept a pochopíte.

Korejské nudle s omáčkou na bázi rozpáleného oleje, pálivé pasty a sezamu – to je jídlo, které překvapí svou jednoduchostí a hloubkou chuti. Nevím, jestli jsem někdy jedl něco chutnějšího.

Moje žena je jednou uvařila jako kulinářský experiment a okamžitě si podmanily naše chuťové buňky. Jejich měkká, pružná konzistence donutila dokonce i klasické slezské knedlíky ustoupit do pozadí. Je to příklad toho, jak trochu odvahy v kuchyni může proměnit obyčejný oběd v něco výjimečného.

Moje žena uvařila nudle, které byly chutnější než ty ze Šlezvicka. Vyzkoušejte tento recept a pochopíte.

Jak připravit korejské knedlíky?

Pro přípravu pružných a hutných knedlíků se nejlépe hodí moučné brambory, díky nimž se těsto během vaření nerozpadá. Pokud nemáte pastu gochujang, můžete použít rajčatový koncentrát s pálivou paprikou a malým množstvím chilli omáčky. Sezamové olej dodá hloubku a zelená cibule úspěšně nahradí pórek nebo čerstvý koriandr.

Klíčovým krokem je důkladné odpaření brambor, pak těsto nevyžaduje velké množství mouky a zůstává měkké, aniž by ztvrdlo. Jedná se o jednoduchý způsob, jak připravit chutné knedlíčky s výraznou asijskou chutí.

Recept: Korejské knedlíky s pikantní omáčkou a sezamem

Jemné bramborové knedlíky v asijském stylu s omáčkou z chilli, sezamu a česneku.

Ingredience

Na knedlíky:

  • 500 g brambor
  • 150 g bramborové mouky
  • 1 vejce
  • sůl podle chuti

Na omáčku:

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce pasty gochujang (pikantní korejská chilli pasta)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce sezamu
  • 1 svazek zelené cibulky

Moje žena uvařila nudle, které byly chutnější než ty ze Šlezvicka. Vyzkoušejte tento recept a pochopíte.

Způsob přípravy

  1. Příprava knedlíků. Brambory uvařte, sceďte vodu a protlačte lisem. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vyhněťte těsto, vytvarujte válečky a nakrájejte knedlíky. Vařte je v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
  2. Příprava omáčky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte pastu gochujang, sójovou omáčku a cukr. Smažte chvíli, dokud nevznikne hustá aromatická základna. Přidejte sezam a promíchejte.
  3. Smíchání ingrediencí. Vložte nudle do pánve s omáčkou a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly omáčkou. Posypte čerstvou nakrájenou cibulkou.

S čím podávat korejské nudle?

Korejské nudle se skvěle hodí k přísadám, které podtrhují jejich pikantní a výraznou chuť. Zde je pět návrhů, které obohatí chuť a dodají jídlu hloubku. Zde je několik návrhů:

  • Kuře – smažené kuře marinované v sójové omáčce, česneku a zázvoru skvěle doplňuje nudle, dodává jim aroma a jemnou strukturu masa, která kontrastuje s pružným těstem.
  • Vařené vejce – poloviny vařených vajec dodávají krémovitost a zmírňují ostrost omáčky. Lze je lehce naložit do sójové omáčky, aby se obohatila chuť a dodala jim tmavší barvu.
  • Hovězí maso – tenké plátky hovězího masa, osmažené s cibulí a sezamem, dodávají intenzivní, hlubokou chuť. Skvěle se hodí k pikantní omáčce a pružné struktuře nudlí.
  • Vepřové maso – kousky vepřového masa ve stylu bulgogi, tj. v sladko-pikantní marinádě, harmonicky ladí s nudlemi a dodávají jim šťavnatost a lehce karamelovou vůni.
  • Krevety – rychle osmažené krevety s česnekem a chilli dodávají pokrmu lehkost a mořský charakter. Jejich jemná textura dobře kontrastuje s hustou, pikantní omáčkou.