Nečekaní hosté jsou obvykle příjemným překvapením, ale zároveň i důvodem k rozpakům. Málokdy máme co jim nabídnout, ale chceme to udělat, i když to nečekají. Ne vždy máme čas na rychlou přípravu koláče. Řešením může být chutný salát pro hosty, jehož příprava trvá stejně dlouho jako vaření těstovin, tedy asi 8 minut. Přiveďte vodu v konvici k varu, zalijte jí těstoviny v hrnci na středním plameni, přidejte do vody trochu soli a pusťte se do práce. Na tento salát nepotřebujete mnoho čerstvých surovin, které možná zrovna nemáte v ledničce. V kuchyňských skříňkách však určitě najdete plechovku kukuřice nebo okurek. Prostě vhoďte tyto ingredience do mísy a pokud je to nutné, nakrájejte je na kostičky. Přidejte trochu přírodního jogurtu nebo smetany, majonézy, hořčice pro zvýraznění chuti – a hotovo!
Ingredience
- 200 g těstovin (např. fusilli)
- 150 g konzervované šunky
- 120 g konzervovaného hrášku
- 120 g konzervované kukuřice
- 2–3 konzervované okurky (asi 200 g)
- 1 cibule
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžíce přírodního jogurtu
- sůl, pepř (podle chuti)
Postup
1 Uvařte těstoviny al dente. Sceďte vodu. Nakrájejte šunku, okurky a cibuli na kostky. Sceďte vodu z hrášku a kukuřice.
2 Smíchejte všechny ingredience salátu. Přidejte přírodní jogurt, majonézu a hořčici. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Salát dochuťte solí a pepřem podle chuti.
3 Pokud máte čas, dejte salát na půl hodiny do lednice, aby se chutě propojily. Salát však můžete podávat i bez chlazení.