Přeskočit na obsah

Pokud už má být švestkový koláč, tak prosím s krémovou náplní a drobenkou

Křupavá drobenka a krémová náplň se snoubí se šťavnatým ovocem: švestkový koláč s krémovou náplní a drobenkou je opravdový hit.

Švestkový koláč a konec léta k sobě pasují stejně jako padající listí a první kaštany, které se dostávají do kapes bund. Obvykle se tyto fialové bobule podávají ve formě listového koláče s kynutým těstem, a na tom není nic špatného. Pokud však chcete vyzkoušet něco jiného, doporučujeme tento smetanový pudink s drobenkou. Je to skvělá kombinace ovoce, vanilky a křupavé máslové chuti, která se dobře hodí k kávě, jako dezert nebo jako dárek na poslední zahradní párty roku.

Recept na švestkový koláč s drobenkou

Ach, ten švestkový koláč! Sotva nějaké pečivo tak dobře symbolizuje příjemné první podzimní dny, kdy venku tiše mrholí, ale je ještě dost teplo na to, abyste mohli otevřít okno a vychutnat si zvuky deště. V tu chvíli není nic tak chutného jako kousek koláče s šálkem čaje nebo kávy. Ale i ten nejklasičtější ze všech koláčů může někdy snést nějaké změny. A tady přichází na pomoc švestkový koláč s drobenkou. Je přesvědčivý na všech úrovních: křupavá drobenka, krémová náplň a šťavnaté švestky, které se při pečení roztaví a mají tak ovocnou chuť, že budete hned chtít další kousek.

Navíc je jeho příprava opravdu jednoduchá. Na těsto a drobenku se hodí jednoduché křehké těsto z mouky, másla, cukru a špetky vanilky. Polovinu těsta vyložte do formy a zbytek později zpracujte na křupavou drobenku. Podle chuti můžete přidat špetku skořice.

Pokud už má být švestkový koláč, tak prosím s krémovou náplní a drobenkou
švestkový koláč

Na něj se rozetře rychle připravený a mírně vychlazený vanilkový pudink, nakrájené švestky a samozřejmě vrstva drobenky. Vložte do trouby a teď už stačí jen chvíli počkat.

Jakmile se krémový koláč s drobenkou objeví na stole, už nebude cesty zpět. Všichni budou chtít první kousek. Není divu, protože tento koláč za to opravdu stojí. Skvělý důkaz toho, že i klasika může být někdy jiná.

Švestkový pudinkový koláč s drobenkou

Doba přípravy 30 minut

Doba vaření 50 minut

Celková doba 1 hodina 20 minut

Porce 12 kusů

Kuchyňské potřeby

  • 1 forma na dort (průměr 26 cm)

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g studeného másla
  • 160 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 300 g pšeničné mouky
  • 50 g mletých lesních ořechů
  • 1 špetka skořice

Na náplň:

  • 1 balení vanilkového pudinku v prášku
  • 400 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 100 ml smetany
  • 200 g zakysané smetany
  • 700 g zralých švestek
Pokud už má být švestkový koláč, tak prosím s krémovou náplní a drobenkou
švestkový koláč

Příprava

  • Nakrájejte studené máslo na malé kostičky a vložte je do mísy spolu s cukrem a solí. Rychle vše smíchejte s moukou, mletými lesními ořechy a skořicí, aby vzniklo křupavé těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
  • Mezitím pro pudinkovou náplň nejprve smíchejte pudinkový prášek s 50 ml mléka a cukrem do hladké hmoty. Zbývající mléko smíchejte se smetanou. Přidejte smíchaný pudinkový prášek do vroucí tekutiny. Pudink za stálého míchání vařte krátce, dokud nezhoustne. Sundejte hrnec z plotny, nechte pudink trochu vychladnout a poté do něj přidejte smetanu.
  • Omyjte švestky, rozkrojte je na poloviny a odstraňte pecky.
  • Vymastěte formu na dort. Rozdělte těsto na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rozválejte na pomoučeném povrchu a vložte do formy. Po okrajích vytvořte okraj vysoký asi 3 cm.
  • Druhou polovinu těsta rozdrobte na drobky.
  • Pudinkový krém rovnoměrně rozetřete po těstě. Na něj rozložte poloviny švestek. Posypte drobky.
  • Pečte dort asi 50 minut. Nechte ho vychladnout ve formě, než ho nakrájíte.