Přeskočit na obsah

Jablečný ořechový koláč – velmi šťavnatý a snadný na přípravu

Jablečný ořechový koláč – velmi šťavnatý a snadný na přípravuTento šťavnatý jablečný ořechový koláč nejenže krásně voní skořicí, ale také se velmi rychle připravuje. Kombinace kousků jablek, ořechů a skořice se k sobě ideálně hodí – zejména teď, na podzim. Koláč se snadno peče v dortové formě. Je velmi šťavnatý, snadno se připravuje a zůstává chutný i po několika dnech.

Jablečný koláč s ořechy – vůně z babiččiny kuchyně

Miluji jablečný koláč! Nejen proto, že je tak chutný, ale také proto, že se vždy podaří. Na podzim v zahradě mých rodičů dozrává mnoho jablek. A pak pravidelně pečeme různé chutné jablečné koláče. . A tento koláč se připravuje velmi rychle. Vůně skořice při pečení mi připomíná babiččinu kuchyni. Vybaví se mi tolik krásných vzpomínek z dětství. Takže pokud hledáte jednoduchý jablečný koláč s ořechy, měli byste upéct právě tento!

Jablečný ořechový koláč – velmi šťavnatý a snadný na přípravu
Jablečný ořechový koláč

Na jablečný koláč s ořechy budete potřebovat následující ingredience

✔️ Jablka

Nejvhodnější jsou kyselé odrůdy. Při pečení zůstanou krásně křupavé a dodají koláči příjemnou ovocnou kyselost. Koláč nebude příliš sladký.

✔️ Citronová šťáva

Trocha citronové šťávy zabrání ztmavnutí kousků jablek. Stačí je pokapat ihned po nakrájení a rychle promíchat.

✔️ Máslo

Máslo by mělo být měkké, aby se snáze šlehalo. Nejlepší je vyndat ho předem z ledničky, pak vše proběhne bez problémů. Rychleji změkne, pokud ho nakrájíte na malé kostičky.

✔️ Cukr a vanilkový cukr

Tato kombinace zajišťuje příjemnou sladkost a krásnou vůni. Pokud chcete, můžete také použít pravý vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.

✔️ Vejce

Optimální pokojová teplota, aby se vše dobře promíchalo. Proto je nejlepší je spolu s máslem vyndat předem.

✔️ Mouka

Klasická pšeničná mouka typu 405 se skvěle hodí na těsto. Pokud dáváte přednost špaldové mouce, funguje stejně – těsto bude trochu hrubší.

✔️ Skořice (nebo alternativní koření)

Skořice se ideálně hodí k jablkům a ořechům – zejména na podzim.

✔️ Prášek do pečiva

Vinný prášek do pečiva je biologický a neobsahuje fosfáty. Samozřejmě můžete použít i běžný prášek do pečiva. Oba zajistí vzdušnou strukturu.

✔️Ořechy

Ráda používám vlašské ořechy. Jsou hořké, ořechové a velmi aromatické. Stejně dobře se ale hodí i lesní ořechy nebo mandle. Můžete je nahrubo nasekat, aby byly křupavější, nebo jemně pomlít, aby měly jemnější strukturu. Můžete také smíchat různé ořechy.

✔️ Práškový cukr nebo cukrová poleva

Na závěr můžete dort posypat práškovým cukrem nebo připravit rychlou polevu z práškového cukru a citronové šťávy. Obě varianty se k dortu hodí – záleží jen na tom, co máte raději.

Jak upéct jablečný ořechový dort

1️⃣ Příprava jablek

Očistěte jablka, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Čím menší kousky, tím rovnoměrněji se rozloží v těstě, díky čemuž bude dort obzvláště šťavnatý. Kostičky ihned pokapejte malým množstvím citronové šťávy, aby nezhnědly, zatímco připravujete těsto.

2️⃣ Vyšlehejte máslo a cukr

Vložte měkké máslo spolu s cukrem a vanilkovým cukrem do mísy. Vše vyšlehejte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem do krémové konzistence. Věnujte tomu několik minut – čím vzdušnější bude hmota, tím nadýchanější bude těsto.

3️⃣ Přidejte vejce jedno po druhém

Nyní přidejte vejce – jedno po druhém. Každé vejce přidejte do těsta až poté, co bude předchozí dobře promíchané. Tak se vše lépe promíchá a těsto zůstane krásné a pružné.

4️⃣ Smíchejte suché ingredience

Ve druhé misce smíchejte mouku s skořicí (nebo jinými kořeními podle vašeho výběru) a kypřicím práškem. Poté přidejte tuto směs do máslovo-vaječné hmoty a rychle, ale důkladně promíchejte. Míchejte, dokud nezmizí hrudky mouky – těsto tak zůstane nadýchané.

5️⃣ Přidejte nakrájená jablka a ořechy

Nyní do těsta opatrně přidejte kousky jablek a nasekané ořechy. Nejlepší je použít k tomu stěrku na těsto nebo velkou lžíci, aby kousky zůstaly celé a byly rovnoměrně rozložené.

6️⃣ Připravte si formu na pečení

Formu na pečení dobře vymastěte máslem a posypte malým množstvím mouky – dort se tak bude snáze vyndávat. Alternativně můžete použít také formu o průměru 24–26 cm. Formu vyložte papírem na pečení. K tomu rozstřihněte papír na pečení na 2 proužky, jeden položte podélně, druhý příčně. Dort se tak bude snadno vyndávat.

7️⃣ Do trouby

Nalijte těsto do formy, uhlaďte ho, vložte formu do předehřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C po dobu přibližně 50–60 minut.

Po uplynutí uvedené doby zkontrolujte špejlí, zda je dort hotový: pokud na špejli nezůstalo těsto, dort je hotový.

8️⃣ Nechte vychladnout a ozdobte

Po upečení nechte dort vychladnout ve formě, než jej vyjmete. Poté jej můžete posypat moučkovým cukrem nebo polévat jednoduchou citronovou polevou. Obojí se velmi dobře hodí k chuti jablek a ořechů.

Jak udělat jablečný ořechový koláč šťavnatý?

Kostičky jablek ho udělají velmi šťavnatým. Čím rovnoměrněji je v těstě rozložíte, tím šťavnatější bude výsledek. Dávejte také pozor, aby se koláč nepečl příliš dlouho – nejlépe ho zkontrolujte špejlí, aby nebyl příliš suchý. Skvělý tip – přidejte do těsta lžíci jablečného pyré nebo trochu jogurtu.

Jak dlouho se koláč skladuje?

V hermeticky uzavřeném obalu se jablečný ořechový koláč skladuje v lednici 3–4 dny. Zůstane šťavnatý a často bude druhý den ještě chutnější. Nechte ho chvíli stát při pokojové teplotě nebo ho lehce ohřejte – je obzvláště dobrý s trochou smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Lze tento koláč upéct bez lepku?

Ano, to funguje dobře. Nahraďte mouku bezlepkovou moučnou směsí – například z rýžové mouky, ovesné mouky a mletých mandlí. Čajová lžička psyllia nebo další vejce zajistí dobrou soudržnost těsta. Koláč zůstane šťavnatý a vyjde i bez lepku.

Jablečný ořechový koláč – velmi šťavnatý a snadný na přípravu
Jablečný ořechový koláč

Jablečný ořechový koláč

Jednoduchý a velmi šťavnatý jablečný koláč s ořechy a skořicí. Skvěle se hodí k moučkovému cukru nebo polevě a je ideální pro formu na babku.

Kuchyňské potřeby

  • 30 cm forma lze použít i menší formu nebo formu na dort – v tom případě upravte dobu pečení.

Ingredience

  • 3 jablka
  • trochu citronové šťávy
  • 180 g měkkého másla
  • 180 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 180 g mouky
  • 1 lžíce skořice nebo koření na spekulatius nebo zázvorové sušenky
  • 2 lžičky (vinného) prášku do pečiva
  • 80 g vlašských ořechů nebo jiných ořechů podle výběru
  • trochu moučkového cukru na posypání nebo smíchaného s citronovou šťávou na polevu

Návod

  • Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky. Pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  • Máslo, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny.
  • Smíchejte mouku, skořici a vinný kámen.
  • Opatrně přidejte do těsta připravené kostičky jablek a ořechy.
  • Formu na dort o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem nebo dobře vymastěte máslem a posypte moukou.
  • Pečte v předehřáté troubě při 180 °C horní/spodní teplotě asi 50–60 minut.
  • Nechte dort vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem nebo připravte cukrovou polevu a dort jí pokryjte.