Domácí rajčata můžete spolu s cibulí a bylinkami proměnit v chutnou rajčatovou omáčku.
Rajčata se skvěle hodí k přípravě chutné omáčky
Rajčata z vlastní zahrady jsou nesrovnatelnou pochoutkou. Pokud je úroda bohatá, stojí za to tyto poklady připravit na zimu. Zralá rajčata spolu s cibulí a kuchyňskými bylinkami, jako je tymián a bazalka, lze uvařit v podobě lahodné omáčky, která vám připomene léto a kterou si můžete vychutnat v zimě.

Doba přípravy a zpracování 2 hodiny 35 minut
Porce 6 sklenic
Ingredience
- 2 kg rajčat (například směs koktejlových, románských a srdíčkových rajčat)
- 200 g cibule
- stroužky česneku
- čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, tymián (může být i citronový tymián), oregano a bazalka
- 70 ml olivového oleje a trochu olivového oleje na povrch
- chilli papričky podle chuti
- Trochu soli a pepře
Příprava
1 Rajčata umyjte, odstraňte zelené stopky a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky, bylinky a chilli papričky nakrájejte na malé kousky.
2 Zahřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Česnek a chilli papričky osmažte jen krátce. Poté přidejte do hrnce rajčata a bylinky a přiveďte vše k varu. Vše by se mělo vařit na mírném ohni nejméně dvě hodiny, ale raději déle, dokud omáčka nezredukuje na polovinu. Omáčku je třeba neustále dobře míchat, zejména na konci, kdy začíná hustnout.
3 Mezitím sterilizujte sklenice a víčka v hrnci.
4 Teprve před plněním přidejte do omáčky sůl a pepř. Pokud omáčku osolíte na začátku vaření, hrozí, že ji přesolíte. Během vaření se množství omáčky zmenšuje.
5 Pokud nemáte rádi slupky rajčat v omáčce, je lepší omáčku přecedit přes síto. Získáte tak krásnou krémovou omáčku. V krajním případě můžete použít ponorný mixér.
6 Horkou omáčku nalijte pomocí nálevky do sterilních sklenic. Díky nálevce se okraje sklenic nezašpiní. Naplňte sklenice asi 1 centimetr pod okraj a povrch uhlaďte lžící. Na závěr přidejte do omáčky olivový olej, aby byla omáčka zcela pokryta vrstvou oleje o tloušťce asi 0,5 cm. Dbejte na to, aby byl omáčka dobře pokryta a okraje sklenice zůstaly čisté. Poté sklenici pevně uzavřete a nepokládejte ji na víčko, jako je tomu v případě marmelády. Omáčku lze skladovat nejméně jeden rok.

Přejeme vám příjemné vaření a dobrou chuť!