Přeskočit na obsah

Podzimní zelný salát: tak chutný je salát z kapusty a mrkve

Salát z kulaté kapusty a mrkve má krémovou chuť, je křupavý a osvěžující. Přidáním smažené cibule bude ještě chutnější!

Ať už jde o barbecue, šťavnatý burger nebo jakékoli nugety: coleslaw je prostě nutností. Krémový salát z kapusty je vždy chutný a hodí se jako křupavá příloha k nejrůznějším pokrmům. Ale toto klasické jídlo si zaslouží sezónní obnovu, proto dnes máme koleslaw z pikantního zelí a mrkve. Ideální kombinace křupavosti, šťavnatosti a svěžesti!

Tak univerzální je koleslaw ze zelí a mrkve s praženou cibulí

Kapusta zaujímá první místo v mém seznamu oblíbených druhů kapusty, možná dokonce na prvním místě. Miluji její jemnou, sladkou a jaksi mastnou chuť a každý rok netrpělivě čekám na konec léta nebo začátek podzimu, kdy kapusta konečně opět získá křupavost a je obzvláště aromatická. Je čas ji připravit na nejrůznější způsoby.

Dušená, smažená a pečená špičatá kapusta je obzvláště dobrá, ale lze ji také s chutí jíst syrovou. Tato odrůda se snáze tráví a méně způsobuje nadýmání než jiné odrůdy kapusty. Je ideální například pro přípravu salátu z špičaté kapusty a mrkve s restovanou cibulí.

Podzimní zelný salát: tak chutný je salát z kapusty a mrkve
salát z kapusty a mrkve

Příprava salátu z kapusty a mrkve je jednoduchá a rychlá. Díky přidání restované cibule je salát obzvláště chutný, proto začněte nakrájením cibule na kroužky – které si samozřejmě připravíte sami! Aby byly opravdu křupavé, bude to chvíli trvat. Proto je smažte na mírném ohni a mezitím nakrájejte zelí a mrkev na tenké plátky. Nejlepší je to udělat pomocí mandolíny, ale v krajním případě poslouží i ostrý nůž nebo struhadlo.

Zeleninu smíchejte s majonézou, jogurtem, olejem a octem a přidejte špetku cukru. Nechte vše chvíli odstát a poté posypte domácí smaženou cibulkou. Hotovo! Tento salát z kapusty a mrkve se smaženou cibulkou se rychle stane vaší novou oblíbenou přílohou.Týdenní menu Leckerschmecker – náš informační bulletinKaždý pátek vám nabízíme chutné nápady na příští týden.Přihlášením k odběru informačního bulletinu souhlasím s reklamní smlouvou. Odhlásit se můžete kdykoli pomocí odkazu v informačním bulletinu.

Salát z kapusty a mrkve s praženou cibulí

Doba přípravy 30 minut

Celková doba 30 minut

Porce 6

Ingredience

  • 2 velké cibule
  • 6 lžic mouky
  • 1 lžička soli
  • Rostlinný olej na smažení
  • 1 hlávka kapusty, asi 500 g
  • 2 mrkve, asi 300 g
  • 150 g jogurtu
  • 100 g majonézy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • pepř podle chuti
Podzimní zelný salát: tak chutný je salát z kapusty a mrkve
salát z kapusty a mrkve

Příprava

  • Na smaženou cibuli nakrájejte cibuli na tenké kroužky. Obalte je v mouce a soli, aby byly pokryty ze všech stran.
  • V pánvi nebo hrnci zahřejte dostatečné množství rostlinného oleje a smažte cibulové kroužky po částech do zlatova a do křupava. Nechte je okapat na kuchyňském papíru.
  • Mezitím nakrájejte hlávku zelí a mrkev na tenké proužky.
  • Smíchejte zelí a mrkev ve velké míse.
  • Smíchejte jogurt, majonézu, olej a ocet do hladka, přidejte sůl a pepř podle chuti a smíchejte zálivku se zeleninou. Nechte coleslaw chvíli odležet.
  • Před podáváním salát hojně posypte křupavou smaženou cibulkou.