Přeskočit na obsah

Tofu: chutná jídla ze sójového tvarohu

Tofu je oblíbená veganská náhražka masa, která obsahuje hodně bílkovin. Vyrábí se ze sraženého sójového mléka. Jak se tofu připravuje a na co je třeba dávat pozor při nákupu? Tipy a recepty.

Jen málo produktů je tak univerzálních jako tofu. Je chutné smažené nebo pečené, fritované nebo syrové, v pikantních pokrmech i dezertech. Tofu lze koupit v supermarketech, obchodech se zdravou výživou a bio obchodech. Kromě přírodního tofu jsou nyní k dispozici také ochucené druhy, uzené tofu a hedvábné tofu.

Nákup tofu: obsahuje geneticky modifikované přísady?

Většina světové produkce sóji pochází z geneticky modifikovaných bobů. Proto ti, kteří se chtějí vyhnout produktům vyrobeným pomocí genetického inženýrství, by měli věnovat pozornost označení „bez genetického inženýrství”. Ani v bioproduktech není povoleno používání geneticky modifikovaných ingrediencí.

Tofu se vyrábí ze sójových bobů

Pro výrobu tofu se namočené sójové boby smíchají s vodou a poté se filtrují, aby se oddělily tekuté složky, tzv. sójové mléko, od vláknitých složek. V dalším kroku se pomocí koagulantu bílkoviny sójového mléka vysráží. Poté se lisují do bloků a pasterizují. Protože tento proces připomíná tradiční výrobu tvarohu nebo sýra, tofu se někdy také nazývá sójový tvaroh nebo sójový sýr.

Tofu: chutná jídla ze sójového tvarohu
Tofu

Správná příprava tofu

Chutná kombinace: tofu je obzvláště chutné, pokud se smaží ve woku s různými druhy zeleniny.

Přírodní tofu má relativně neutrální chuť. Proto se před dalším zpracováním doporučuje marinovat nebo dobře dochutit. Jednoduchou marinádu lze připravit například ze zázvoru, česneku, kari, sójové omáčky nebo limetkové šťávy. Nakrájený na kostky nebo plátky tofu marinujte v marinádě podle chuti po dobu jedné až dvou hodin. Poté jej lze použít různými způsoby, například jako přílohu k polévkám, přísadu do zapékaných pokrmů, pokrmů z pánve nebo náplň do knedlíků.

Hodí se jak k zelenině, tak k rýži nebo bramborám, lze ho smažit, restovat nebo zapékat. Zatímco u nás se tofu používá téměř výhradně pro vegetariánská nebo veganská jídla, v asijských zemích se často kombinuje s masem nebo rybami.

Křupavý smažený tofu

Aby byl tofu krásně křupavý, můžete ho před smažením 10–15 minut lisovat. K tomu položte blok tofu mezi dvě kuchyňské utěrky nebo papírové ubrousky a přitlačte ho například hrncem, aby z něj vytékala přebytečná tekutina. Další možnost: nakrájejte tofu na plátky nebo kostky a před smažením je obalte v malém množství škrobu. Důležité je také smažit tofu na co nejvyšší teplotě, tedy při vysoké teplotě.Okurkový salát se smaženým tofuPřírodní tofu má relativně neutrální chuť. Proto se nejprve smaží a poté marinuje.Těstoviny s tofu a paprikouSkvělé těstoviny pro vegany. Domácí těstoviny jsou obzvláště chutné a víte, co obsahují.

Uzený tofu je chutný jak smažený, tak i syrový

Uzený tofu má hnědou barvu, relativně pevnou konzistenci a intenzivní uzenou vůni. Je velmi chutný v salátu nebo nakrájený na plátky na chlebu. Můžete ho také smažit, například ve woku s různými druhy zeleniny. Nastrouhaný nebo nakrájený na malé kostičky je také chutný jako veganský boloňský omáčka k těstovinám.

Hedvábný tofu pro dezerty a krémy

Hedvábný tofu je obzvláště měkký a obsahuje hodně tekutiny. Hodí se velmi dobře pro přípravu krémů a omáček. V rozemleté formě se dá použít například k přípravě zmrzliny, ovocných dezertů, ale také pikantních omáček a dresinků. Šlehaný se také dá použít ve veganské kuchyni jako náhrada smetany, například v krémových zeleninových polévkách. Hedvábný tofu je také dobrou náhradou vajec při pečení, například v tvarohových koláčích. K smažení je však hedvábný tofu méně vhodný, protože se rychle rozpadá.

Tofu: bohaté na bílkoviny a nízkokalorické

Tofu je nízkokalorické a bohaté na vitamíny a především bílkoviny. Proto je zvláště vhodné pro vegetariánskou nebo veganskou dietu. Ale: ne všichni lidé snášejí tofu, protože sója může vyvolávat alergické reakce. Zejména lidé s alergií na břízový pyl by měli být při konzumaci sójových produktů opatrní.

Tofu: chutná jídla ze sójového tvarohu
Tofu

Seitan: alternativa na bázi pšenice

Ti, kteří hledají rostlinnou alternativu masa, ale nemají rádi tofu nebo ho nesnášejí, mohou vyzkoušet seitan. Vyrábí se z pšenice. Seitan lze smažit, fritovat a grilovat a svou konzistencí velmi připomíná maso. Seitan však obsahuje velké množství lepku, proto není vhodný pro osoby s nesnášenlivostí lepku.