Přeskočit na obsah

Rýže s fazolemi a kuřecími špízy

Doba přípravy: 50 min

Obtížnost: snadné

Rýže s fazolemi a kuřecími špízy
Rýže s fazolemi a kuřecími špízy

Ingredience

  • 100 g přírodního rýže
  • 1 cibule šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g rajčat
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zelených fazolí
  • 1 malá mrkev
  • sůl
  • 200 g kuřecích prsou
  • alternativa: tofu
  • 0,5 lžičky sladkého pepře

Rýži důkladně propláchněte v cedníku a nechte okapat. Šalotku oloupejte a nakrájejte na jemno.

Polovinu olivového oleje zahřejte v hrnci, rýži a šalotku v něm trochu osmažte. Přidejte rajčatový protlak a rajčatovou omáčku. Zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 30–35 minut, dokud rýže nezměkne.

Mezitím umyjte a očistěte fazole a mrkev. Fazole rozkrojte na polovinu a mrkev nakrájejte na kolečka. Asi po 15 minutách vložte připravenou zeleninu do cedníku nad rýží a duste do měkka. Alternativně můžete zeleninu dusit v samostatném hrnci v malém množství osolené vody asi 10 minut, aby zůstala křupavá.

Kuřecí prsa umyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Zbývající olivový olej, papriku a trochu soli smíchejte v misce. Marinádu rovnoměrně naneste na kuřecí kostky a napíchněte je na dřevěné špízy.

Špízy bez přidání tuku smažte na pánvi asi 10–15 minut ze všech stran, dokud maso nepropeče. Podávejte na talířích s rajčatovou rýží a zeleninou, podle chuti posypte nasekanými bylinkami, například petrželkou nebo bazalkou.

Rýže s fazolemi a kuřecími špízy
Rýže s fazolemi a kuřecími špízy

Nutriční hodnota na porci:

cca 429 kcal, 12 g tuku, 47 g sacharidů, 31 g bílkovin, 4 g vlákniny