Doba přípravy: 50 min
Obtížnost: snadné

Ingredience
- 100 g přírodního rýže
- 1 cibule šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g rajčat
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 200 ml zeleninového vývaru
- 150 g zelených fazolí
- 1 malá mrkev
- sůl
- 200 g kuřecích prsou
- alternativa: tofu
- 0,5 lžičky sladkého pepře
Rýži důkladně propláchněte v cedníku a nechte okapat. Šalotku oloupejte a nakrájejte na jemno.
Polovinu olivového oleje zahřejte v hrnci, rýži a šalotku v něm trochu osmažte. Přidejte rajčatový protlak a rajčatovou omáčku. Zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 30–35 minut, dokud rýže nezměkne.
Mezitím umyjte a očistěte fazole a mrkev. Fazole rozkrojte na polovinu a mrkev nakrájejte na kolečka. Asi po 15 minutách vložte připravenou zeleninu do cedníku nad rýží a duste do měkka. Alternativně můžete zeleninu dusit v samostatném hrnci v malém množství osolené vody asi 10 minut, aby zůstala křupavá.
Kuřecí prsa umyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Zbývající olivový olej, papriku a trochu soli smíchejte v misce. Marinádu rovnoměrně naneste na kuřecí kostky a napíchněte je na dřevěné špízy.
Špízy bez přidání tuku smažte na pánvi asi 10–15 minut ze všech stran, dokud maso nepropeče. Podávejte na talířích s rajčatovou rýží a zeleninou, podle chuti posypte nasekanými bylinkami, například petrželkou nebo bazalkou.

Nutriční hodnota na porci:
cca 429 kcal, 12 g tuku, 47 g sacharidů, 31 g bílkovin, 4 g vlákniny