V soutěži o titul Kaiserschmarrn soutěžili dvouhvězdičkový kuchař Sebastian Frank, jednohvězdičkový kuchař Nikodemus Berger a Matthias Brandweiner. Své recepty prozradili čtenářům.
Matthias Brandweiner
Matthias Brandweiner podává svůj Kaiserschmarrn s meruňkovou marmeládou.
Ingredience pro 4 osoby
- 6 vajec (odděleně)
- 300 ml mléka
- 200 g mouky
- 1 sáček vanilkového cukru (podle chuti)
- 1 špetka soli
- 40 g rozinek (podle chuti)
- Trochu rumu Strouhanky pro dochucení
- 50 g másla
- 50 g cukru na karamelizaci
- Citronová kůra
- Práškový cukr na posypání
Příloha: jablečné pyré, švestkový kompot, meruňkový kompot nebo jiné ovocné přílohy.

Příprava
1. Smíchejte žloutky s mlékem, moukou, vanilkovým cukrem a solí, až vznikne hladké těsto.
2. Vyšlehejte bílky do husté pěny a opatrně je přidejte do těsta.
3. Rozpusťte máslo ve velké pánvi, nalijte do ní celé těsto a podle chuti posypte rozinkami.
4. Smažte asi 3 minuty na středním ohni. Poté těsto v pánvi rozdělte na čtyři části, opatrně je otočte a smažte ještě asi 3 minuty, dokud vše neztuhne.
5. Roztrhněte na velké kousky dvěma vidličkami a vyjměte z pánve. Ve stejné pánvi zkaramelizujte krystalový cukr a jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, rychle přidejte kousky. Promíchejte a vyložte na talíř.
6. Posypte velkým množstvím moučkového cukru a podávejte s jablečným pyré, švestkovým kompotem nebo meruňkovým kompotem.
Nikodemus Berger
Kaiserschmarrn od Nikodema Bergera – klasický, s moučkovým cukrem a švestkovým kompotem
Základ:
- 1 vaječný bílek
- 3 vaječné žloutky
- 200 g crème fraîche
- 100 g jogurtu
- 150 g mouky
- 25 g rumu
- dužina vanilkového lusku
- šlehané vaječné bílky
- 330 g bílků
- 180 g cukru
- 5 g soli
Všechny ingredience na základ dobře promíchejte.
Zbylé ingredience vyšlehejte do krémové konzistence.
Nejprve přidejte 1/3 vyšlehaných bílků a poté zbývající 2/3.
Rozpalte velkou pánev a přidejte hnědé máslo.
Kaiserschmarrn smažte pod pokličkou na mírném ohni asi 5-10 minut. Rozdělte na 4 části a otočte, znovu smažte pod pokličkou 2-3 minuty a v případě potřeby vložte na 5 minut do trouby na 180 stupňů, dokud nebude hotový. Nakrájejte na malé kousky.
V čisté pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte malý kousek másla a několikrát promíchejte Kaiserschmarrn. Podávejte posypané malým množstvím moučkového cukru.

Švestková omáčka:
- 500 g švestek (bez pecek, nakrájených na šest částí)
- 60 g cukru
- 100 g červeného vína
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 tyčinky skořice
- 3 kapsle kardamonu
Trochu škrobu
Trochu smetanového brandy
Trochu třešňového octa (alternativně můžete použít dobrý balzamikový ocet)
Zkaramelizujte cukr, přidejte červené víno, koření a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
Přidejte švestky, rychle a krátce povařte a lehce zahustěte škrobem. Přidejte několik lžic šnapsu a přelijte do velké ploché nádoby, aby švestky rychle vychladly. Přidejte ocet podle chuti.
Sebastian Frank
Sebastian Frank podává svůj Kaiserschmarrn s vanilkovou zmrzlinou.
Ingredience
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 80 g mouky 550 g
- 60 g cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce másla
- 1 špetka soli

Příprava
Oddělte bílky od žloutků a dejte je do různých misek. Přidejte mléko k žloutkům a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté přidejte mouku a promíchejte. Přidejte špetku soli.
Do velké misky přidejte špetku cukru k bílkům a ručně nebo pomocí mixéru je vyšlehejte do husté konzistence.
Přidejte smíchané žloutky do nádoby s vyšlehanými bílky. Opatrně promíchejte žloutky s vyšlehanými bílky, aby se vše rovnoměrně promíchalo.
Na středním ohni zahřejte nepřilnavou pánev s 2 lžícemi másla, dokud se máslo nerozpustí. Rozprostřete těsto po pánvi a přikryjte pokličkou.
Pečte těsto asi 3 minuty, opatrně ho rozdělte na čtvrtiny a každou část opatrně otočte. Smažte ještě asi 2 minuty. Poté opatrně „roztrhejte“ kaiseršmarren na kousky pomocí 2 lžic. Do pánve přidejte zbývající máslo a cukr. Zvyšte teplotu, počkejte, až se cukr začne rozpouštět, a vše dobře promíchejte. Ozdobte moučkovým cukrem.