Podzim je za dveřmi a nastal čas na lahodný cibulový koláč.
Ingredience
- 250 g pšeničné mouky
- 12 g čerstvého droždí (běžné droždí z chladničky v supermarketu)
- 125 ml teplého mléka (čerstvé bio plnotučné mléko)
- 20 g měkkého másla (máslo nechte při pokojové teplotě, dokud nezměkne)
- 1 lžička soli (nejlépe mořské)
- Olej na smažení (slunečnicový nebo řepkový olej, alternativně lze použít olivový olej na smažení)
- 1 kg cibule (běžná cibule střední velikosti)
- 2 lžičky kmínu
- Sůl, pepř a muškátový oříšek
- 300 g smetany (alternativně lze použít zakysanou smetanu nebo smetanu)
- 1,5 lžíce mouky
- 30 g čerstvé petržele (nasekané)
- 4 vejce (organické kvality)

Příprava
1. Droždí rozdrobte do teplého mléka a důkladně promíchejte. Do velké mísy nasypte mouku a sůl a promíchejte. Přidejte kvasnicové mléko a měkké máslo. Vše uhněťte do hladkého těsta (ručně nebo pomocí kuchyňského robota). Těsto zakryjte a nechte 30-40 minut odpočívat na teplém místě.
2. Zatímco těsto odpočívá, očistěte a nakrájejte cibuli. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje, aby dobře pokrylo dno. Přidejte cibuli, dochuťte kmínem a smažte na středním ohni do lehce zlatova (trvá to asi 10–15 minut). Poté odstavte stranou a nechte vychladnout.
3. Předehřejte troubu na 180 stupňů (horní/spodní ohřev). Formu na pečení vymastěte olejem. Vykynuté těsto vyložte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte tak, aby bylo dostatečně velké na vyložení formy na pečení. Držte formu na pečení nad těstem, abyste zkontrolovali velikost, a nechte okraje 2-3 cm.
4. Vložte smetanu do samostatné mísy.
Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, petržel a vejce a důkladně promíchejte metličkou. Přidejte vychladlou cibuli. Prosejte mouku a znovu promíchejte. 5. Směs smetany a cibule opatrně vložte do formy na pečení, uhlaďte a pečte v troubě asi 35-45 minut.
Zkontrolujte, zda je koláč hotový, pomocí špejle.
6. Podávání: Cibulový koláč se nejlépe podává teplý s osvěžujícím salátem.

Tipy a triky pro přípravu dokonalého cibulového koláče:
Mléko by mělo být teplé, ale ne příliš horké, aby kvasnice mohly optimálně pracovat.
Těsto lze připravit v dvojnásobném množství. Polovinu lze zmrazit a použít podle potřeby.
Můžete použít jak formu na tart, tak standardní formu na koláč.
Před pečením dochuťte směs smetany a cibule solí a pepřem podle chuti.
Pro zvláště intenzivní aroma můžete přidat čerstvý muškátový oříšek. Alternativně můžete použít 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku.