Přeskočit na obsah

Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou

Pro pikantní cibulový nákyp připravíme kynuté těsto. Cibuli podusíme s tymiánem do sklovata a hrozny rychle zkaramelizujeme – prostě vynikající.

Recept: Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou

14 min

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Obtížnost: střední
Nutriční hodnota: na porci: 535 kcal/ 2230 kJ 11 g E, 32 g F, 50 g KH

Ingredience

Na těsto:

  • 0,5 kostky droždí (asi 20 g)
  • 150 ml teplé vody, asi
  • 400 g mouky
  • 1 čajová lžička cukru
  • trochu soli
  • 50 ml mléka
  • 8 lžic olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje
Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou
Ingredience

Na náplň:

  • 6 červených cibulí střední velikosti
  • 2 stonky tymiánu
  • 1 stonek rozmarýnu
  • 300 g hroznového vína, světlého a tmavého, asi
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • trochu soli
  • trochu pepře
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 2 bobule rybízu, podle chuti
  • 400 g smetany
  • 100 g strouhaného horského sýra
  • 1 svazek česneku

Příprava

1. Na těsto drobejte droždí a smíchejte s malým množstvím vody.

2. Mouku, cukr a špetku soli vysypte do mísy. Vytvořte prohlubeň. Přidejte droždí, zbytek teplé vody, mléko a máslo. Vše uhněťte do hladkého, pružného těsta. Zakryjte a nechte 45-50 minut odležet na teplém místě.

3. Mezitím na náplň očistěte cibuli a nakrájejte ji na plátky, půlkroužky, kroužky nebo kostky. Odtrhněte lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu a nakrájejte je na jemno. Hrozny omyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a podle potřeby odstraňte pecičky.

4. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Osmažte na něm cibuli do sklovata. Přidejte lístky tymiánu. Dochuťte solí a pepřem. Poté odstavte z ohně a odložte stranou.

5. Ve stejné pánvi rozpusťte máslo a cukr a nechte je zkaramelizovat. Přidejte hrozny a rozmarýn a míchejte asi 2 minuty. Odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

6. Mezitím vyjměte kynuté těsto z mísy a znovu ho prohněťte. Těsto rozdělte na 8 částí a vytvarujte z nich kuličky. Rozválejte je na kulaté nebo oválné placky (o tloušťce asi 2–3 mm).

7. Placky rozložte v dostatečné vzdálenosti od sebe na dva plechy vyložené pečícím papírem. Zakryjte a nechte ještě 15 minut kynout.

8. Na náplň jemně rozdrťte jalovec v hmoždíři. Smíchejte se smetanou, polovinou sýra, solí a pepřem.

Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou
Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou

9. Potřete smetanou kynuté placky a po obvodu nechte volný okraj. Na ně rozložte cibuli a hrozny. Posypte zbývajícím sýrem a pokapejte trochou olivového oleje.

10. Placky pečte v troubě předehřáté na 200 °C s horním a spodním ohřevem na střední úrovni po jedné asi 15 minut.

11. Kopr omyjte, osušte a nakrájejte na jemné kroužky.

12. Placky vyjměte z trouby, nechte je trochu vychladnout, posypte koprem a ihned podávejte. Hodí se k nim salát.