Pro pikantní cibulový nákyp připravíme kynuté těsto. Cibuli podusíme s tymiánem do sklovata a hrozny rychle zkaramelizujeme – prostě vynikající.
Recept: Cibulový nákyp s hroznovým vínem a zakysanou smetanou
14 min
Doba přípravy: 1,5 hodiny
- Obtížnost: střední
- Nutriční hodnota: na porci: 535 kcal/ 2230 kJ 11 g E, 32 g F, 50 g KH
Ingredience
Na těsto:
- 0,5 kostky droždí (asi 20 g)
- 150 ml teplé vody, asi
- 400 g mouky
- 1 čajová lžička cukru
- trochu soli
- 50 ml mléka
- 8 lžic olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje

Na náplň:
- 6 červených cibulí střední velikosti
- 2 stonky tymiánu
- 1 stonek rozmarýnu
- 300 g hroznového vína, světlého a tmavého, asi
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- trochu soli
- trochu pepře
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 2 bobule rybízu, podle chuti
- 400 g smetany
- 100 g strouhaného horského sýra
- 1 svazek česneku
Příprava
1. Na těsto drobejte droždí a smíchejte s malým množstvím vody.
2. Mouku, cukr a špetku soli vysypte do mísy. Vytvořte prohlubeň. Přidejte droždí, zbytek teplé vody, mléko a máslo. Vše uhněťte do hladkého, pružného těsta. Zakryjte a nechte 45-50 minut odležet na teplém místě.
3. Mezitím na náplň očistěte cibuli a nakrájejte ji na plátky, půlkroužky, kroužky nebo kostky. Odtrhněte lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu a nakrájejte je na jemno. Hrozny omyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a podle potřeby odstraňte pecičky.
4. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Osmažte na něm cibuli do sklovata. Přidejte lístky tymiánu. Dochuťte solí a pepřem. Poté odstavte z ohně a odložte stranou.
5. Ve stejné pánvi rozpusťte máslo a cukr a nechte je zkaramelizovat. Přidejte hrozny a rozmarýn a míchejte asi 2 minuty. Odstavte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
6. Mezitím vyjměte kynuté těsto z mísy a znovu ho prohněťte. Těsto rozdělte na 8 částí a vytvarujte z nich kuličky. Rozválejte je na kulaté nebo oválné placky (o tloušťce asi 2–3 mm).
7. Placky rozložte v dostatečné vzdálenosti od sebe na dva plechy vyložené pečícím papírem. Zakryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
8. Na náplň jemně rozdrťte jalovec v hmoždíři. Smíchejte se smetanou, polovinou sýra, solí a pepřem.

9. Potřete smetanou kynuté placky a po obvodu nechte volný okraj. Na ně rozložte cibuli a hrozny. Posypte zbývajícím sýrem a pokapejte trochou olivového oleje.
10. Placky pečte v troubě předehřáté na 200 °C s horním a spodním ohřevem na střední úrovni po jedné asi 15 minut.
11. Kopr omyjte, osušte a nakrájejte na jemné kroužky.
12. Placky vyjměte z trouby, nechte je trochu vychladnout, posypte koprem a ihned podávejte. Hodí se k nim salát.