Přeskočit na obsah

Pečený řízek po loveckém způsobu dává klasice nový vzhled

Pečený řízek po loveckém způsobu kombinuje klasiku a typickou chuť pečených pokrmů. Chutné a jednoduché.

Někdy to může být vydatné. A velmi vydatné. Pak není snadné se rozhodnout, zda připravit vydatné jídlo na pánvi nebo pečené jídlo. Proč ne obojí? Tento pečený lovecký řízek je přesně to, co v takových chvílích potřebujete. Vezme to nejlepší z tradičního loveckého řízku, jednoduše ho vloží do formy a upeče se sýrem v troubě.

Jak připravit chutný pečený lovecký řízek

Tradičně se má za to, že lovecký řízek pochází z rakouské kuchyně a označuje telecí řízek v vydatné houbové omáčce, takzvané lovecké omáčce. Ve skutečnosti se však poprvé objevil ve francouzské kuchyni, kde je známý jako sauce chasseur. Kolem roku 1900 světově proslulý kuchař Auguste Escoffier poprvé zkombinoval omáčku chasseur s telecím řízkem. Tato kombinace se ujala a je populární dodnes.

Pečený řízek po loveckém způsobu dává klasice nový vzhled
Pečený řízek po loveckém způsobu

Zde se však nebudeme zabývat klasickým receptem, ale podíváme se na chutnou variantu, pečený řízek. Základní princip: řízek a omáčka se vloží společně do trouby. Řízky je třeba trochu osmažit na pánvi, ale v mnohem menším množství oleje než v případě obalované varianty. To znamená méně smaženého tuku na blůze a méně mastných skvrn, které je třeba utírat.

Mezitím připravte omáčku: nejprve osmažte žampiony do zlatova, smíchejte je s cibulí a česnekem, zalijte bílým vínem a nakonec přidejte smetanu, hořčici a trochu silného vývaru. Vložte houbovou omáčku a kotlety do pekáče a posypte sýrem. V mžiku bude vše v troubě a bude se lahodně zapékat – toto jídlo je pro velký apetit. Hodí se k němu bramborová kaše nebo čerstvý chléb, ale i samotný zapékaný řízek má vynikající chuť.

Pečený řízek po loveckém způsobu

Doba přípravy 25 minut

Doba vaření 25 minut

Celková doba 50 minut

Porce 4

Ingredience

  • 4 telecí řízky po 150 g
  • Sůl a pepř
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • 300 g žampionů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml masového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 150 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 150 g strouhaného sýra, např. ementálu nebo goudy
Pečený řízek po loveckém způsobu dává klasice nový vzhled
Pečený řízek po loveckém způsobu

Příprava

  • Schnitzel osolte a opepřete. Smažte na pánvi s malým množstvím oleje na silném ohni asi 2 minuty z každé strany – měly by být lehce opečené. Vyjměte z pánve.
  • Očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Cibuli a česnek nakrájejte na jemné kostičky.
  • Opečte houby na pánvi po řízcích, dokud nebudou lehce opečené. Přidejte cibuli a česnek a opečte je do sklovata.
  • Přidejte bílé víno a vývar a nechte chvíli povařit. Přidejte smetanu, vývar a hořčici a nechte vše 5 minut mírně povařit. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  • Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).
  • Opečené kotlety vložte do pekáče. Polijte houbovou omáčkou.
  • Rovnoměrně posypte sýrem a pečte 20–25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu.