Přeskočit na obsah

Není to cibule ani majonéza. Další ingredience dělá z této pomazánky opravdovou bombu na chleba.

Pokud máte rádi klasiku s lehkou příchutí, bude se vám líbit pomazánka ze sardelí s vejcem. Je sytá, barevná a snadná na přípravu. Skvěle se hodí k chlebu, ale můžete ji podávat i jako doplněk k krekrům.

Pasta ze sardelí s vejcem je něco, co se na mém stole objevuje nejméně jednou týdně. Nejenže se připravuje velmi rychle, ale také chutná všem, od dětí po babičky a dědečky. Líbí se mi její krémová konzistence a to, jak dobře se hodí k celozrnnému chlebu a toastům. Lze ji dochutit různými způsoby, takže nikdy neomrzí. Obzvláště mám ráda variantu s okurkou.

Není to cibule ani majonéza. Další ingredience dělá z této pomazánky opravdovou bombu na chleba.

Jednoduchý způsob, jak připravit chutný paštik z makrely s vejcem. Ideální k chlebu a nejen k němu

Ingredience:

  • uzená makrela,
  • 2-3 vejce,
  • 2 nakládané nebo konzervované okurky (podle chuti),
  • cibule,
  • 2-3 lžíce majonézy,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • podle chuti: kopr nebo petržel na ozdobu.

Způsob přípravy:

  1. Vejce vařte natvrdo asi 8-10 minut, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na malé kostičky.
  2. Makrelu očistěte, odstraňte všechny kosti a kůži. Pomocí vidličky rozdělte maso na malé kousky. Pečlivě zkontrolujte, zda nezůstaly žádné tvrdé kousky.
  3. Nakrájejte okurky na kostičky, cibuli nakrájejte na jemno. Pokud jsou okurky vlhké, můžete je lehce vymačkat. V samostatné misce smíchejte majonézu, pepř a sůl.
  4. Smíchejte makrelu, vejce, okurky a cibuli v misce. Přidejte omáčku a opatrně promíchejte, aby pasta byla krémová, ale zachovala si kousky.
  5. Hotovou pastu vložte do lednice a nechte 30 minut odležet. Během této doby se chutě promíchají a pasta bude ještě chutnější.
  6. Podávejte na čerstvém chlebu, bagetě nebo krekrech. Pasta se také hodí jako náplň do vajec nebo jako příloha k zelenině.

Není to cibule ani majonéza. Další ingredience dělá z této pomazánky opravdovou bombu na chleba.

Pasta ze sardelí s vejcem potěší nejen svou chutí. Jaké má vlastnosti?

Sardel je skutečným zdrojem prospěšných tuků, především omega-3. Právě tyto tuky podporují činnost srdce a nervového systému. Vejce jsou zdrojem bílkovin, důležitých vitamínů (včetně B12, D) a minerálů. Nakládané okurky dodávají čerstvost a lehce kyselou chuť. Cibule dodává pikantnost a křupavost. Když je pasta dobře dochucená, chutě se navzájem doplňují, místo aby si konkurovaly.

Jak obohatit makarony z makrely a změnit jejich charakter? Známe osvědčené způsoby

Pokud chcete, aby makarony byly výraznější, zkuste přidat lžičku křenu nebo trochu hořčice. Můžete také přidat citronovou šťávu nebo citronovou kůru. Tyto ingredience vyváží tučnost a dodají svěžest. Pokud chcete lehčí verzi, nahraďte část majonézy přírodním jogurtem nebo nízkotučným sýrem, díky čemuž pasta zůstane krémová, ale bude méně kalorická. Pro milovníky textury je lepší nechat trochu větší kousky makrely a nemíchat příliš dlouho. Pokud máte rádi bylinky, kopr nebo petržel se k tomu skvěle hodí.

Tip na skladování. Tak si uchováte chuť a čerstvost pasty déle

Pastu skladujte v uzavřené nádobě v ledničce. Nejlepší je spotřebovat ji do 1-2 dnů, pak bude mít nejintenzivnější chuť. Aby povrch neztvrdl, můžete na něj nalít trochu oleje nebo nanést tenkou vrstvu majonézy. Před podáváním dobře promíchejte, protože se ingredience mohly oddělit. Pokud se pasta zdá příliš hustá, můžete přidat trochu jogurtu nebo přecezeného okurkového džusu.

Jak si přizpůsobit pastu ze sardelí s vejcem? Přísady mění její chuť

V závislosti na domácnosti se rybí pasta může lišit. Někteří přidávají česnek nebo petržel, někdy se setkáte s ředkvičkou pro svěží křupavost. Osobně na podzim ráda dochucuji pastu sladkým pepřem nebo malým množstvím pálivého pepře a také kurkumou. Pro zpestření místo majonézy používám bílý sýr nebo jogurt, díky čemuž je pasta lehčí a jemnější. Setkala jsem se také s přidáním hořčice nebo kečupu. Někteří přidávají kapary nebo olivy pro sytější chuť.