Přeskočit na obsah

Jablečný a papájový štrúdl

Můžete si pochutnat na těstě s lehkou ořechovou příchutí a nízkým obsahem sacharidů a velmi syté náplni.

Hotovo za 40 minut plus doba pečení

Obtížnost snadné

Na porci

Energie: 174 kcal, sacharidy: 18 g, bílkoviny: 2 g, tuky: 9 g

Jablečný a papájový štrúdl
štrúdl

Zvláštnosti receptu

  • Mandle
  • Jablko
  • Papája

Ingredience

Na 12 kusů

100 g celozrnné pšeničné mouky

50 g pohankové mouky

3 lžíce oleje

Sůl

400 g jablek (kyselých)

0,5 čajové lžičky organické citronové kůry (jemně nastrouhané; organické)

2 lžíce citronové šťávy

400 g papáji

0,5 vanilkového lusku

2 lžíce hnědého cukru

30 g mandlí (nasekaných)

80 g másla

1 lžíce moučkového cukru

Jablečný a papájový štrúdl
štrúdl

Příprava

  1. V hrnci (o průměru asi 20 cm) přiveďte vodu k varu. Pro těsto na štrúdl nasypte celozrnnou a pohankovou mouku do mísy. Přidejte 2 lžíce másla, 1 špetku soli a 75–80 ml teplé vody. Nejprve těsto hnětejte pomocí háčků ručního mixéru, poté rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Vytvořte kouli, potřete 1 lžící másla a položte na talíř. Vylijte vroucí vodu z hrnce, hrnec nevysušujte. Těsto přikryjte horkým hrncem. Nechte 15 minut odležet.
  2. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte na plátky. Smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Papáju rozkrojte na polovinu a lžící odstraňte semínka. Oloupejte poloviny, nakrájejte na čtvrtiny a nakrájejte na plátky. Vanilkový lusk rozkrojte podélně a vydlabejte dužinu. Smíchejte papáju, cukr, vanilkovou dužinu a mandle s jablky.
  3. Předehřejte troubu na 210 stupňů (horkovzdušná trouba 190 stupňů). Rozpusťte máslo. Těsto na štrúdl rozválejte na kusu papíru na pečení (40 x 30 cm) posypaném moukou pomocí válečku posypaného moukou na velikost přibližně 40 x 30 cm. Ořízněte silnější okraje. Těsto potřete tenkou vrstvou 2/3 rozpuštěného másla. Rozložte jablečno-papájovou náplň podél spodní třetiny těsta a po stranách nechte 2 cm široký okraj.
  4. Přeložte boční strany a spodní okraj přes náplň. Pomocí pečícího papíru stočte štrúdl od spodního okraje a potřete zbývajícím máslem. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v horké troubě na nejnižší polici 30 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem. K tomuto jídlu se hodí polotekutá šlehačka.