Přeskočit na obsah

Placky z cukety a pohanky

Zeleninové placky nabízejí bohatou škálu chutí a textur. Vyplatí se experimentovat, abyste našli svou oblíbenou variantu tohoto rychlého, výživného a velmi chutného jídla. Jednou z variant, která stojí za pozornost, jsou placky z cukety a pohanky.

Placky z cukety a pohanky

Ingredience

  • 1 cuketa
  • 100 g pohanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • 2 vejce
  • 150 g smetany (18 %)
  • 85 g pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kmínu (celého)
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • řepkový olej (na smažení)

Postup přípravy

Placky z cukety a pohanky

1 Uvařte pohankovou krupici (v mírně osolené vodě) do měkka – tak, aby byla trochu převařená.

2 Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle. Osolte a odložte na čtvrt hodiny. Vytlačte přebytečnou šťávu.

3 Nakrájejte cibuli a česnek. Cibuli osmažte na malém množství oleje do sklovata. Na konci smažení přidejte česnek. Nechte vychladnout.

4 V misce smíchejte krupici, cuketu, cibuli s česnekem, petržel, vejce a smetanu. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Prosejte do ní mouku smíchanou s kypřicím práškem a znovu rychle promíchejte (aby se nevytvořily hrudky mouky). Ochutnejte hmotu drceným kmínem, solí a pepřem.

5 Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Vložte 3-4 porce těsta (asi 1,5 lžíce) a vytvarujte oválné placky. Smažte 2 minuty z každé strany. Hotové placky položte na papírový ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Tímto způsobem osmažte celé těsto.