Chutné, univerzální ovoce, které se skvěle hodí k konzumaci v čerstvé, pečené, smažené nebo sušené podobě. Podle kulinářských odborníků je tajemství správné konzumace a kombinace jednoduché – nyní vám prozradíme, jak se datle stanou hvězdou vašeho jídelníčku.
Šťavnaté čerstvé datle mají rádi mnozí, ale jsou i tací, kteří je příliš dobře neznají. Jakou odrůdu vybrat? Kdy jsou nejsladší? Pečené, smažené nebo raději syrové? Shromáždili jsme nejlepší rady, aby si každý mohl vychutnat tento středomořský ovoce, a vybrali jsme také několik receptů.
Můžete se setkat s následujícími odrůdami
Datle patří do čeledi broskvoní a pocházejí z Asie, Turecka a severní Indie. Dnes se pěstují také ve Středomoří, Egyptě, Řecku, Íránu, Maroku, Španělsku a Kalifornii.
Nejběžnější odrůdy:
- Black Mission: zvenčí fialově černá, uvnitř jahodově růžová, s výraznou chutí. K dostání od května do listopadu.
- Calimyrna: světle žlutozelená slupka, medová chuť, k dostání od července do září.
Fíky je nejlepší konzumovat syrové, ale pouze pokud jsou měkké a zralé.
Použití čerstvých fíků
Pokud nechcete jíst celé ovoce, nakrájejte ho: nejlepší chuť má nakrájené na čtvrtiny podélně. Zralé, měkké datle lze snadno nakrájet ostrým nožem, počínaje stopkou. Pokud jsou datle příliš měkké a kašovité, pravděpodobně přezrály a ztratily část své nejlepší sladké chuti.
Datle mají sladkou, marmeládovou chuť podobnou fíkům nebo rozinkám. Datle s tmavší dužinou mají medovou, bobulovou chuť – představte si ovocný punč oslazený divokým medem.

Jak se jedí pečené datle?
Pečení a grilování: při pečení a grilování karamelizovaná vrchní vrstva dodává sladší chuť a marmeládovou konzistenci. Pečené datle s vanilkovou zmrzlinou nebo v pečivu jsou skutečnou pochoutkou. Hodí se také k slaným pokrmům: pečené datle v kombinaci s kozím sýrem a medem jsou božským pokrmem.
Sušené datle jsou snadno dostupné, ale jejich kreativní využití tím nekončí: nakrájené, naložené v balzamikovém octu, cukrovém nebo kořeněném sirupu, z nich lze připravit speciální přílohu.
Kombinace s datlemi – stojí za to experimentovat
Chuť datlí se hodí k mnoha druhům pokrmů:
- Zralé datle jsou samy o sobě vynikající, ale pokud na ně nakapete trochu medu, přidáte několik kapek čerstvé citronové nebo pomerančové šťávy a pokapete olivovým olejem, harmonická kombinace chutí vám přinese skutečný kulinářský zážitek.
- Datle se obzvláště dobře hodí k sýrům. Čerstvé datle lze podávat s krémovou burratou, sladkým medovým krémovým sýrem nebo dokonce s nastrouhaným parmazánem, který podtrhuje přirozenou sladkou chuť ovoce a zároveň dodává celkovému chuti krémovou texturu a lehce slanou příchuť.
- Milovníci sladko-slaných kombinací si mohou vychutnat světlé datle v kombinaci s jemným sýrem brie, zatímco tmavší datle podávané s jemnou mléčnou čokoládou jsou skutečnou delikatesou. Kontrastní chutě podtrhují marmeládovou, sladkou povahu datlí a dodávají jim elegantní, ale hravou chuť.
- Datle se také skvěle hodí k vyzrálému masu. Tenké plátky prosciutta nebo salámu v kombinaci s přirozenou sladkostí ovoce mohou sloužit jako zvláštní předkrm plný chutí, který se ideálně hodí k slavnostním nebo hostinským pohoštěním.
- Pro milovníky slaných předkrmů vytvoří datle nakrájené na malé kousky a smíchané s olivami nebo kapary marinovanými v oleji fantastickou chuťovou kompozici. Sladkost ovoce a intenzita slaných ingrediencí se harmonicky doplňují.
- Salátům dodávají datle zvláštní texturu a chuť. Například v kombinaci s radicchiou nebo jinými listovými zeleninami, citronovou zálivkou a křupavými ořechy lze vytvořit svěží, charakteristickou a vyváženou chuť.
- A konečně, ve světě dezertů se datle mohou stát skutečnou hvězdou. Čerstvé nebo pečené datle podávané s vanilkovou zmrzlinou, kontrast sladké chuti ovoce a krémové zmrzliny pokaždé přináší skutečný gastronomický zážitek.

Nejlepší recepty s použitím datlí.
- Sýrový salát s fíky a ořechy.
- Fíkový puszel (fíkový puszel)
- Sendvič s husí játrou a fíkem
- Kompot z fíků