Přeskočit na obsah

Koření, které promění zelí v lehce stravitelnou delikatesu

Zelí je skvělá zelenina, zejména pokud je správně připravená. Pokud se vaří příliš dlouho, ztratí tvar a rozpadne se, což kazí chuť k jídlu. Navíc může způsobit nepříjemné nadýmání a pocit těžkosti. V našich domácnostech se zelí často podává s opečenými strouhankami a máslem, ale v této variantě je zelenina také těžko stravitelná pro žaludek. Jak tedy připravit zelí, aby bylo chutné a lehké? Vysvětlíme vám to.

Koření, které promění zelí v lehce stravitelnou delikatesu

Proč květák způsobuje nadýmání?

V struktuře květáku jsou obsaženy sírové sloučeniny a složité sacharidy. Bohužel nejsou pro organismus snadno stravitelné. Rozkládají se až v tlustém střevě, což nakonec způsobuje kvašení. To je také hlavní příčinou tvorby plynů, odkud pochází charakteristický nepříjemný pocit po konzumaci květáku.

Během přípravy květáku se část zmíněných sloučenin rozkládá. To snižuje riziko nadýmání, ale problém zcela nevyřeší. Pomáhají vhodné koření, které nejen zlepšuje chuť, ale také usnadňuje trávení.

Růžičková kapusta se skvěle hodí nejen jako příloha k obědu. Lze z ní připravit mimo jiné krémovou polévku, lehký salát nebo základ na pizzu. V každém případě je třeba pamatovat na přidání bylinek, které zlepšují její stravitelnost a rozvíjejí plnou chuť zeleniny.

Jaké koření je vhodné přidat do zelí?

Na začátku vaření je vhodné přidat do hrnce mimo jiné trochu:

  • kmínu,
  • kopru,
  • bobkového listu,
  • muškátového oříšku.

Díky tomu získá vývar neuvěřitelnou vůni a éterické oleje budou mít blahodárný vliv na trávicí trakt. V polovině vaření přidejte stroužek česneku – raději mírně rozdrcený, aby nepřehlušil chuť celého květáku. Takto zelenina získá zajímavou vůni, ale nebude charakteristicky hořká.

Na konci vaření můžete přidat citronovou šťávu, která dodá květům svěžest, neutralizuje intenzivní vůni a přidá vitamín C. V posledních minutách přidejte rovnoměrně nakrájený kopr nebo špetku čerstvého nastrouhaného zázvoru – tyto ingredience účinně pomáhají trávení. Nejlepšího účinku dosáhnete kombinací několika ingrediencí:

  • Kmín s bobkovým listem zmírňuje vůni květáku a má spasmolytický účinek.
  • Citron s koprem dodává jídlu jemnější a osvěžující chuť.
  • Česnek a zázvor dodávají jídlu orientální charakter a podporují metabolismus.

Lidem s obzvláště citlivým zažívacím traktem se doporučuje směs kmínu, kopru a zázvoru.

Koření, které promění zelí v lehce stravitelnou delikatesu

Co udělat, aby byla květák lehký a zdravý?

Květák je zdrojem vitamínů a minerálů. To, jak ovlivní naše zdraví, však závisí na způsobu jeho přípravy.

  • Blanšírování místo dlouhého vaření – díky této metodě si květák zachová pružnost a jemnou chuť, ale bude lépe stravitelný.
  • Pečení v troubě – květák získá intenzivnější aroma. Zelenina bude také méně těžká pro trávicí systém.
  • Vaření v páře – tímto jednoduchým způsobem zachováte většinu živin zelí a zároveň snížíte jeho intenzivní vůni.
  • Přidání jogurtu nebo kefíru – s takovou přísadou usnadníte trávení zelí, hlavně díky přítomnosti probiotických bakterií.

Máte rádi zelí s strouhankou a máslem? Není divu, je velmi chutné. Někdy je však vhodné nahradit ho lehčími omáčkami, například na bázi bylinek nebo olivového oleje. Váš žaludek vám za to určitě poděkuje.