Je zdravý, chutný, vždy po ruce, a proto z něj můžete v mžiku připravit chutná jídla. Chcete se dozvědět nejlepší tipy a triky na přípravu mraženého špenátu? To se dozvíte v našem článku.
Špenát je jednou z nejzdravějších zelenin, bohatý na vitamíny a minerály, ale čerstvý špenát není vždy snadné sehnat. V takových případech se hodí mražený špenát, který můžete kdykoli vytáhnout z mrazáku a během několika minut z něj připravit chutná jídla. Ať už se jedná o těstoviny, dušenou zeleninu nebo zapékaná jídla, příprava mraženého špenátu může být jednoduchá a rozmanitá, pokud znáte ty nejdůležitější triky. V tomto článku se s vámi podělíme o 5 nejdůležitějších rad a pomůžeme vám konkrétními recepty, jak co nejlépe využít tuto univerzální ingredienci.

5 tipů pro přípravu mraženého špenátu
- Před přípravou ho nerozmrazujte úplně
Mražený špenát se nejjednodušeji připravuje tak, že ho dáte přímo do horkého hrnce. Tak neztratí tolik živin a nenasiakne zbytečnou vodou. Například rychlou přílohu z česneku a špenátu můžete připravit tak, že osmažíte česnek na malém množství oleje a poté přidáte ještě polomražený špenát – za pár minut je jídlo hotové.
- Sledujte množství tekutiny
Špenát uvolňuje hodně vody, proto při přípravě není třeba přidávat příliš mnoho vody nebo mléka. Stačí několik lžic tekutiny, aby získal krémovou konzistenci. Pokud připravujete dušené jídlo, zahustěte ho smetanou nebo malým množstvím mouky, aby bylo sytější a jemnější.
- Nebojte se koření
Špenát má sám o sobě poměrně neutrální chuť, proto je dobré mražený špenát při přípravě dobře dochutit. Česnek, muškátový oříšek, pepř nebo dokonce trochu strouhaného sýra velmi dobře podtrhnou jeho chuť. Například těstoviny se špenátem můžete rychle oživit přidáním parmazánu nebo fety do smetanové omáčky.
- Ideální k těstovinám a pečeným pokrmům
Jedním z nejlepších způsobů, jak využít mražený špenát, je přidat ho do omáčky na těstoviny nebo do zapékaného jídla. Krémové těstoviny se špenátem a kuřecím masem se smetanou a sýrem se mohou stát vaším oblíbeným každodenním jídlem a zapékané s bramborami – pestrou a výživnou pochoutkou. Špenát tak může být nejen přílohou, ale i součástí hlavního jídla.
Kombinujte s jinou zeleninou. Pokud chcete pestřejší a zdravější jídla, nepoužívejte špenát samostatně. Při přípravě mraženého špenátu jej můžete smíchat s brokolicí, cuketou, paprikou nebo dokonce kukuřicí. Omeleta se zeleninou a špenátem nebo středomořská zeleninová zapékaná, například, jsou sytá, ale zároveň lehká jídla.
