Pro mnoho lidí je velkým množstvím oleje nezbytnou ingrediencí pro úspěšnou přípravu míchaných vajec nebo smažených vajec. Nelze popřít, že tato přísada dodává pokrmu mnoho chuťových vlastností, ale bohužel obsahuje také mnoho kalorií a nasycených tuků. Proto není nejlepší volbou pro lidi, kteří drží dietu a trpí srdečními chorobami. Na pomoc přichází neobvyklý internetový trik, zjistěte, jak smažit vejce bez tuku.
Vejce jsou velmi zdravá, proto by neměla chybět v každodenním jídelníčku. Je však třeba mít na paměti, že by se neměla smažit na velkém množství tuku. Šéfkuchař Anatolij Dobrovolskij, který na svých stránkách na sociálních sítích sleduje populární internetové trendy ze světa kulinářství, se rozhodl vyzkoušet trik pro neobvyklou přípravu vajec. Místo másla, rostlinného oleje nebo olivového oleje použil zelenou zeleninu, která je téměř v každé kuchyni.
Smažení vajec bez tuku – použijte okurku
Jaká vejce jsou nejlepší pro naše zdraví? Odborníci na výživu a dietologové doporučují vařená vejce. Pokud je však nemáte rádi, můžete si vybrat smažená. Zde však vyvstává otázka: na čem smažit vejce, aby to bylo co nejzdravější? Šéfkuchař vyzkoušel trik s použitím zeleného okurku. Může to vypadat absurdně, ale ukazuje se, že to opravdu funguje
. Rozehřátou pánev důkladně potřete kouskem okurku, nakrájeným nebo oloupaným. Poté rozklepněte vejce, počkejte, až se srazí, a během smažení pomocí špachtle zkontrolujte, zda se nic nepřichytilo. Nakonec vejce otočte na druhou stranu a hotovo.
Stojí za zmínku, že kuchař pravděpodobně použil kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem. Znamená to, že by teď všichni měli začít smažit vejce na okurce? Samozřejmě že ne, je to jen kulinářská kuriozita. V vyvážené stravě je místo i pro máslo. Přidání lžičky másla při smažení vaši dietu rozhodně nezničí. Jako vždy, klíčem k úspěchu je umírněnost.
Kolik vajec můžete sníst denně?
Odborníci na výživu zdůrazňují, že vejce jsou jednou z nejcennějších potravin. Obsahují ideální bílkoviny, které budují všechny buňky organismu, podporují regeneraci svalů a zajišťují pocit sytosti po jídle. Nechybí v nich ani vitamíny A, skupiny B, D, E a K, minerály jako vápník, zinek, železo a selen. Takový komplex živin podporuje nervový, krevní, hormonální a imunitní systém, stejně jako metabolické procesy. Navíc konzumace vajec posiluje kosti a zuby a zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů.
Kromě toho jsou vejce nízkokalorickým produktem, jedno vejce obsahuje asi 80 kcal, mají také nízký glykemický index, díky čemuž jsou ideální volbou pro osoby držící dietu, diabetiky nebo osoby trpící inzulinovou rezistencí. Obsahují také cholin, který podporuje normální funkci mozku, zlepšuje paměť a pomáhá pečovat o zdraví jater. A díky obsahu luteinu a zeaxantinu pomáhají vejce pečovat o zrak.
Ještě donedávna panovalo přesvědčení, že vejce je třeba omezit, protože zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Vaječné žloutky sice obsahují cholesterol, ale zároveň jsou zdrojem prospěšných mastných kyselin, které vyrovnávají nežádoucí účinky a zároveň dodávají velké množství dalších cenných živin.
Kolik vajec je třeba jíst denně? V závislosti na zdroji lze najít různé informace. Obvykle se doporučuje jedno nebo dvě vejce denně pro dospělého člověka. Je však třeba poznamenat, že na to, jaké množství je vhodné, mají vliv faktory jako výška, váha, druh vykonávané práce nebo věk. Zároveň je třeba mít na paměti, že vždy bude lepší volbou sníst k snídani vejce, i více než jedno nebo dvě, než dva koblihy nebo sladké rohlíky.