Bang-bang z květáku: Tento recept přinese na váš stůl výbušné chutě. Stačí ho připravit a vychutnat si ho.
Křupavý, pikantní a s příjemnou krémovou ostrostí: Bang-bang z květáku vnáší do vašeho jídla svěží tón. Místo obvyklého masa jako hlavní ingredience se tento recept zaměřuje na květák, který zaujme svou jemnou texturou, křupavou obalovkou a nesrovnatelně chutnou omáčkou.
Bang-bang z květáku: jednoduchá příprava a výbušná chuť
Bang-bang z květáku má svůj původ v asijsko-americké fusion kuchyni. Původně se „bang bang ze krevet“ podávalo v asijských restauracích v USA, kde si jídlo rychle získalo kultovní status. Později se ukázalo, že k krémové omáčce se ideálně hodí i jiné ingredience, například květák nebo kuře.
Název „Bang Bang“ pochází od pikantní omáčky, která doslova exploduje v ústech. Skládá se z majonézy, sladké chilli omáčky, srirachy, rýžového octa, malého množství soli a medu. Rozdělte květák na růžičky, obalte je strouhankou a upečte v troubě.
Z květáku, několika koření a krémové pikantní omáčky vznikne jídlo, které je jednoduché, ale zároveň rafinované. Květák Bang Bang chutná skvěle sám o sobě, jako příloha nebo předkrm, a připraví se za půl hodiny. Posypte čerstvými bylinkami nebo trochou sezamu a vychutnejte si.

Bang Bang z květáku
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 20 minut
Celková doba 30 minut
Porce 4
Ingredience
Na květák:
- 1 květák o hmotnosti přibližně 800–1000 g
- 120 g mouky typu 405
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- 1 čajová lžička papriky
- 1/2 čajové lžičky česnekového prášku
- Sůl a pepř
- 1 polévková lžíce oleje
Na omáčku Bang Bang:
- 120 g majonézy
- 2 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
- 1 čajová lžička srirachy
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 čajová lžička medu
- 1 špetka soli

Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev) a vyložte plech na pečení papírem na pečení.
- Rozdělte zelí na růžičky.
- Smíchejte mouku, papriku, česnekový prášek, sůl a pepř v hluboké misce.
- Rozšlehejte vejce v jiné hluboké misce. Do třetí misky nasypte strouhanku.
- Květáky nejprve namočte do moučné směsi, poté do vejce a nakonec do strouhanky.
- Vložte obalené růžičky na plech a pokapejte je malým množstvím oleje.
- Pečte je asi 20 minut, dokud nebudou křupavé a zlatohnědé. Po polovině pečení květy otočte.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku, dokud nebude mít krásnou krémovou konzistenci.
- Vložte květák na talíř a polijte ho omáčkou.