Sladké i slané palačinky nevyžadují velké kuchařské dovednosti. K přípravě těsta na palačinky stačí smíchat jen několik ingrediencí, mezi nimiž je obvykle i pšeničná mouka. Je však dobré vědět, že existuje zdravější a jemnější alternativa. Zjistěte, která mouka je pro palačinky nejlepší volbou.
Připravte si palačinky z polnozrnné mouky. Budou nadýchané, jemné a neobvykle pružné.
Palačinky jsou jídlo, které lze podávat nekonečným množstvím způsobů, takže nikdy neomrzí. Jedná se o univerzální jídlo, které lze připravit za několik minut. Ve většině receptů na těsto na palačinky se jako ingredience používá pšeničná mouka, také nazývaná tortová. Příště však stojí za to vyzkoušet polbovou mouku, která palačinkám dodá lehkou ořechovou chuť a spoustu živin.
Čím nahradit pšeničnou mouku? Polibová mouka – chutná a zdravá alternativa
Špalda je odrůda pšenice, která se dnes opět těší velké oblibě. Zaujme svou lehce ořechovou chutí a také řadou výživných vlastností. Ve srovnání s klasickou moukou je skutečným pokladem mnoha vitamínů, včetně vitamínů skupiny B, a také minerálů, jako je hořčík, zinek, železo a fosfor.
Kromě toho je to cenný zdroj přírodních antioxidantů, které podporují imunitu a chrání buňky před působením volných radikálů. Není divu, že se polba nazývá „zrno síly“. Chrání organismus, dodává mu energii a podporuje regeneraci.
Špalda mouka je dobrá volba také díky vyššímu obsahu bílkovin a vlákniny, které podporují trávení a dodávají pocit sytosti na delší dobu, přičemž udržují normální hladinu cukru v krvi. Díky nižšímu glykemickému indexu je vhodná pro dietu na hubnutí nebo pro lidi trpící inzulínovou rezistencí.
Nejlepší mouka na palačinky – tak upečete polbové palačinky
Díky svým vlastnostem je polbová mouka cenným produktem, který stojí za to zařadit do svého každodenního jídelníčku. To lze snadno provést nahrazením klasické mouky na dorty, která se obvykle používá k přípravě těsta na palačinky. Díky tomu budou pružné, nadýchané, jemné a mnohem zdravější. Kromě toho ovesné palačinky získají lehkou ořechovou chuť a skvěle chutnají jak teplé, tak studené.
K přípravě chutných palačinek z polbové mouky budete potřebovat:
- 1 sklenici mléka
- 1 sklenici bílé polbové mouky
- ½ sklenice perlivé vody
- 1 vejce
- 1 lžíci oleje
- Špetku soli
- ½ lžičky kypřicího prášku (může být bezlepkový)
Způsob přípravy:
Do mísy nalijte mléko, sodovku a olej. Přidejte vejce a vše promíchejte. Přidejte prosátou polbovou mouku s práškem do pečiva a solí. Ingredience důkladně promíchejte, až vznikne homogenní hmota, a nechte těsto 30 minut odpočinout.