Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: snadné
Ingredience
- 4 (asi 250 g) kuřecí stehna
- 1 stroužek česneku
- 1,25 l vody
- 1 čajová lžička soli
- 1 cibule
- 1 velký rajče
- 2 malé brambory
- 1 mrkev
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 40 g dlouhozrnné rýže
- podle chuti: petržel
Kuřecí stehna očistěte a umyjte, česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
Vodu, kuřecí stehna, sůl a česnek vložte do velkého hrnce. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni 15 minut. Mezitím sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Mezitím očistěte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Rajče umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev oloupejte, umyjte a nakrájejte na kolečka.
Na pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm osmažte rýži, poté přidejte cibuli a smažte asi 2 minuty, dokud nezesklovatí. Přidejte nakrájené rajčata a duste další 2–3 minuty. Přidejte směs rýže, rajčat, mrkve a brambor do polévky a přiveďte k varu.
Vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Polévku podávejte s jedním kuřecím stehýnkem na porci. Podle chuti ozdobte nasekanou petrželkou.
Nutriční hodnota na porci:
cca 377 kcal, 21 g tuku, 15 g sacharidů, 32 g bílkovin, 2 g vlákniny
Vhodné mimo jiné pro:
Crohnovu chorobu (při individuální snášenlivosti použitých druhů zeleniny)