Lovecký řízek trochu jinak! A výhradně rostlinný. Obzvláště chutný s krémovou houbovou omáčkou a hranolky.
Lovecký řízek lze připravit i ve veganské variantě. Přidejte k němu lahodnou houbovou omáčku a hranolky a získáte rostlinné, ale syté jídlo.

Ingredience pro 2 osoby:
- 1 střední cuketa
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce pšeničné mouky typu 405
- 100 g celozrnné strouhanky
- 60 g cizrnové mouky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hnědých žampionů
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml neslazeného mandlového nápoje
- 1 lžíce pšeničné mouky typu 405
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Hranolky (hotový produkt)
Doba přípravy:
Celková doba: asi 50 minut (včetně 25 minut pečení)

Začneme
- Cuketu umyjte a nakrájejte na plátky široké asi 1,5 cm. Plátky položte vedle sebe na talíř a posypte solí z obou stran.
- Nechte 5 minut odstát, aby se uvolnila tekutina. Poté je osušte kuchyňským ručníkem, znovu lehce osolte a opepřete. Nechte 5 minut odstát, aby se tekutina odpařila. Poté je osušte kuchyňským ručníkem, znovu lehce osolte a opepřete.
- Mezitím připravte hranolky podle návodu na obalu a odložte je stranou.
- Připravte si tři malé ploché misky nebo talíře na obalování. Do každé misky dejte mouku a strouhanku. Třetí misku naplňte cizrnovou moukou a 120 ml vody. Přidejte špetku soli a pepře a vše promíchejte.
- V případě potřeby cukety ještě jednou osušte. Poté všechny plátky postupně obalte nejprve v mouce, aby byly pokryty z obou stran.
- Poté je pomocí dvou vidliček obalte v cizrnové mouce a nakonec ve strouhance. Pro získání obzvláště hustého obalu obalte cukety dvakrát.
- Rozehřejte rostlinný olej ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem na středním ohni a osmažte obalené plátky cukety z obou stran do zlatova. Hotové řízky nechte okapat na kuchyňském papíru a odložte stranou.
- Pro houbovou omáčku umyjte, očistěte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na plátky žampiony. Zahřejte olivový olej v hrnci, osmažte cibuli a žampiony. Přidejte mandlový nápoj, nasypte pšeničnou mouku a za stálého míchání trochu povařte. Dochuťte solí a pepřem.
- Rozložte hranolky, cuketové kotlety a houbovou omáčku na dva hezké talíře. Podávejte ihned a užijte si společné jídlo!
Kuchařství, jak ho znali naši prarodiče, je nyní velmi módní – stejně jako veganská dieta!