Přeskočit na obsah

Nastrouhejte je a přidejte do mletého masa místo strouhanky. Budou jemné a mimořádně šťavnaté.

Mezi nejoblíbenějšími obědy, které se denně podávají v českých domácnostech, školních jídelnách a mléčných barech, nemohou chybět karbanátky. Musí být jemné uvnitř a křupavé zvenku. Tohoto efektu lze dosáhnout nejen přidáním strouhanky. Poradíme vám, jak připravit šílené karbanátky se syrovými bramborami.

Obsah:

  • Karbanátky se syrovými bramborami
  • Na jakém tuku smažit karbanátky?

Ačkoli každá zkušená hospodyňka má jistě svůj ideální recept na karbanátky, začínající kuchaři mohou mít určité pochybnosti, jak je připravit, aby byly co nejchutnější. Tento úkol není vůbec složitý. Existuje mnoho osvědčených receptů na mleté maso, ale v následujícím článku najdete recept s neobvyklou přísadou. Protože do masové směsi se přidá… syrové brambory.

Nastrouhejte je a přidejte do mletého masa místo strouhanky. Budou jemné a mimořádně šťavnaté.

Masové kuličky se syrovými bramborami

Základem úspěšných masových kuliček je samozřejmě kvalitní vepřové maso, nejvhodnější jsou části, které obsahují dostatečné množství tuku, díky čemuž jsou masové kuličky šťavnaté a chutné. Nejoblíbenější variantou je lopatka nebo krk, lze také použít antrik. Samozřejmě můžete koupit hotové mleté maso v obchodě, ale pokud máte možnost, namelte maso sami doma. Budete si tak jisti, co přesně vaše karbanátky obsahují.

Čím dochutit mleté maso na karbanátky? Mnoho hospodyňek se domnívá, že nejlepší karbanátky jsou ty, které obsahují pouze sůl, pepř a osmaženou cibuli. Pokud však máte rádi chuť bylinek, můžete je do mletého masa přidat. Hodí se zejména majoránka, tymián, estragon, sušená petržel, ale také bazalka nebo oregano.

V mnoha receptech se také používají vejce a houska namočená v mléce. V níže uvedeném receptu však bude speciální ingrediencí, která dodá karbanátkům ideální konzistenci, nastrouhaný syrový brambor. Níže uvedený recept jistě potěší všechny, kteří omezují příjem sacharidů (rohlíky a strouhanka) nebo drží nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu.

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 1 syrový brambor,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 1/3 čajové lžičky majoránky,
  • 1/3 čajové lžičky tymiánu,
  • rozpuštěné máslo nebo sádlo na smažení.

Příprava:

  1. Začněte tím, že nakrájíte cibuli na velmi jemné proužky a poté ji osmažte na malém množství vybraného tuku. Nechte vychladnout.
  2. Brambory nastrouhejte na struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
  3. Do mísy dejte mleté vepřové maso, přidejte osmaženou cibuli, staré brambory a prolisovaný česnek.
  4. Ochutnejte solí, pepřem a bylinkami.
  5. Ingredience důkladně promíchejte a poté vytvarujte karbanátky.
  6. Osmažte je na dobře rozpáleném tuku z obou stran.

Hotové karbanátky z mletého masa se nejlépe podávají s bramborovou kaší nebo bramborami s koprem. Skvěle se k nim hodí salát z červené řepy nebo okurkový salát. Chutnou a zdravou variantou jsou také nakládaná zelenina, například nakládané okurky nebo zelí.

Nastrouhejte je a přidejte do mletého masa místo strouhanky. Budou jemné a mimořádně šťavnaté.

Na jakém tuku smažit karbanátky?

Tajemství dokonalých karbanátků z mletého masa spočívá také v jejich správném smažení. Měly by být jemné a šťavnaté uvnitř a mít krásnou dozlatova opečenou křupavou kůrku. Začínající kuchař si může položit otázku: na jakém tuku smažit mleté maso? Nejdůležitější je vybrat takový, který má vysokou teplotu kouření, díky čemuž se nic nepřipálí. Samozřejmě můžete zvolit rostlinný olej, například řepkový nebo slunečnicový. Nejlepší volbou však bude vyškvařené máslo nebo sádlo. Karbanátky smažte asi čtyři až pět minut z obou stran.Více informací najdete na https://terazgotuje.pl/przepisy/news-zetrzyj-na-tarce-i-dodaj-do-mielonych-zamiast-bulki-tartej-b,nId,8021917#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome