Ideální omeleta, připravená na ploché pánvi, je nadýchaná, lehká a neuvěřitelně chutná. S našimi tipy na přípravu budou vaše recepty na omelety vždy úspěšné.
Recepty na omelety:
Sýrová omeleta
Omeleta se připravuje za pár minut a se sýrem je dvakrát tak chutná.
Omeleta se špenátem a fetou
Rychlá a vegetariánská! Vychutnejte si lehkou středomořskou atmosféru s tímto pokrmem.
Omeleta s rajčaty
Šťavnatá a pikantní s rukolou, zelenou cibulkou a parmazánem.

Rychlá bramborová omeleta
K tomu salát ze sluncem zralých rajčat. Nic víc nepotřebujete!
Omeleta se slaninou a houbami
Omeleta s bohatou náplní ze slaniny a hub je opravdu sytá.
Omeleta s mrkví
Mrkev dodává zeleninové omeletě svěžest – geniální!
Sýrová omeleta
Pro ideální jídlo pro jednu osobu stačí rozdělit všechny ingredience na polovinu a vychutnat si je samostatně.
Omeleta s rajčaty a avokádem
Šalotka dodává omeletě potřebnou chuť.
Odkud pochází omeleta?
Slovo omeleta pochází z francouzštiny a označuje pokrm z vajec připravený na pánvi. Omeleta se tam obvykle skládá pouze z vajec, mléka a koření. V Rakousku a Švýcarsku se naopak do omelety často přidává mouka. V těchto zemích je také běžné psát omelett a synonymum Eierkuchen.
Co se přidává do omelety?
Existuje mnoho receptů na omeletu, ale dvě pravidla zůstávají vždy stejná:
Pravidlo číslo jedna: používejte pouze absolutně čerstvá vejce.
Pravidlo číslo dvě: ingredience pro vaječnou směs lehce rozšlehejte.
Do omelety pro dvě osoby podle receptu přidáme čtyři až šest vajec, mléko, sůl, pepř, podle chuti muškátový oříšek a čerstvé bylinky, stejně jako mouku.
Tip: aby byl omelet obzvláště nadýchaný, můžete předem vyšlehat bílky do husté pěny a poté je přidat do zbytku hmoty. Poté můžete postupně přidávat ostatní ingredience.
Důležité: Použijte pánev s plochým dnem, kterou je lepší otřít kuchyňskou utěrkou, než umýt, aby se omelet nelepil na dno. Omeleta je nejchutnější, pokud ji připravujete na másle, protože je pak jemná a získává lahodnou aromatickou chuť.

Jak dlouho omeletu smažit?
Omeletu smažte asi pět až deset minut na mírném nebo středním ohni. Omeleta bude obzvláště krásná, pokud ji po ztuhnutí přikryjete pokličkou.
Poznámka: Omelety se mimochodem neotáčí, ale smaží se z jedné strany.
Čím lze omeletu naplnit?
Omelety jsou stejně chutné jak samotné, tak i s náplní. Jako náplň se hodí sýr, cibule, zelenina, slanina nebo šunka.