Přeskočit na obsah

Omeleta: recepty a tipy

Ideální omeleta, připravená na ploché pánvi, je nadýchaná, lehká a neuvěřitelně chutná. S našimi tipy na přípravu budou vaše recepty na omelety vždy úspěšné.

Recepty na omelety:

Sýrová omeleta

Omeleta se připravuje za pár minut a se sýrem je dvakrát tak chutná.

Omeleta se špenátem a fetou

Rychlá a vegetariánská! Vychutnejte si lehkou středomořskou atmosféru s tímto pokrmem.

Omeleta s rajčaty

Šťavnatá a pikantní s rukolou, zelenou cibulkou a parmazánem.

Omeleta: recepty a tipy
omeleta

Rychlá bramborová omeleta

K tomu salát ze sluncem zralých rajčat. Nic víc nepotřebujete!

Omeleta se slaninou a houbami

Omeleta s bohatou náplní ze slaniny a hub je opravdu sytá.

Omeleta s mrkví

Mrkev dodává zeleninové omeletě svěžest – geniální!

Sýrová omeleta

Pro ideální jídlo pro jednu osobu stačí rozdělit všechny ingredience na polovinu a vychutnat si je samostatně.

Omeleta s rajčaty a avokádem

Šalotka dodává omeletě potřebnou chuť.

Odkud pochází omeleta?

Slovo omeleta pochází z francouzštiny a označuje pokrm z vajec připravený na pánvi. Omeleta se tam obvykle skládá pouze z vajec, mléka a koření. V Rakousku a Švýcarsku se naopak do omelety často přidává mouka. V těchto zemích je také běžné psát omelett a synonymum Eierkuchen.

Co se přidává do omelety?

Existuje mnoho receptů na omeletu, ale dvě pravidla zůstávají vždy stejná:

Pravidlo číslo jedna: používejte pouze absolutně čerstvá vejce.

Pravidlo číslo dvě: ingredience pro vaječnou směs lehce rozšlehejte.

Do omelety pro dvě osoby podle receptu přidáme čtyři až šest vajec, mléko, sůl, pepř, podle chuti muškátový oříšek a čerstvé bylinky, stejně jako mouku.

Tip: aby byl omelet obzvláště nadýchaný, můžete předem vyšlehat bílky do husté pěny a poté je přidat do zbytku hmoty. Poté můžete postupně přidávat ostatní ingredience.

Důležité: Použijte pánev s plochým dnem, kterou je lepší otřít kuchyňskou utěrkou, než umýt, aby se omelet nelepil na dno. Omeleta je nejchutnější, pokud ji připravujete na másle, protože je pak jemná a získává lahodnou aromatickou chuť.

Omeleta: recepty a tipy
omeleta

Jak dlouho omeletu smažit?

Omeletu smažte asi pět až deset minut na mírném nebo středním ohni. Omeleta bude obzvláště krásná, pokud ji po ztuhnutí přikryjete pokličkou.

Poznámka: Omelety se mimochodem neotáčí, ale smaží se z jedné strany.

Čím lze omeletu naplnit?

Omelety jsou stejně chutné jak samotné, tak i s náplní. Jako náplň se hodí sýr, cibule, zelenina, slanina nebo šunka.