Přeskočit na obsah

Těsto na vafle – nejlepší základní recept

Voňavé vafle, které můžete podávat se smetanou, ovocem, čokoládou nebo bez ničeho. S tímto receptem na těsto na vafle potěšíte děti i dospělé!

Hotovo za 25 minut

Obtížnost snadné

Na porci

Energie: 692 kcal, sacharidy: 81 g, bílkoviny: 11 g, tuky: 34 g

Charakteristika receptu

  • Vejce
  • Máslo
  • Mléko
  • Smetana
  • Mouka

Ingredience

Na 16 kusů

250 g másla (měkkého)

200 g cukru

1 špetka soli

1 sáček vanilkového cukru

5 bio vajec (velikost M)

500 g mouky

2 čajové lžičky prášku do pečiva

125 ml mléka

125 ml smetany

trochu moučkového cukru

Příprava

  1. Smíchejte máslo, cukr, 1 špetku soli a 1 sáček vanilkového cukru pomocí ručního mixéru po dobu asi 5 minut, dokud nevznikne krémová hmota. Postupně přidávejte vejce po jednom a pokaždé dobře promíchejte po dobu 1 minuty.

Smíchejte mouku a prášek do pečiva a postupně je spolu s mlékem a smetanou vmíchejte do vaječné hmoty.

V horké, máslem vymazané vaflovačce postupně upečte asi 16 vaflí do zlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Těsto na vafle – nejlepší základní recept
Vafle

Proč je třeba těsto na vafle nechat odležet?

Po přípravě těsta na vafle ho nechte odpočinout alespoň 30 minut. Nejlepší je postupovat podle pokynů v receptu. Tak může lepek v mouce (také nazývaný gliadin) zajistit nabobtnání těsta a optimální spojení všech ingrediencí. Těsto na vafle proto lze bez problémů připravit den předem.

Správná konzistence

Těsto na vafle by mělo mít mírně viskózní konzistenci. Pokud je těsto příliš tekuté, vafle budou tenké. V takovém případě můžete přidat trochu mouky, aby těsto zhoustlo.

Proč těsto ulpívá na vaflovači?

Zejména těsto s ovocem snadno ulpívá na vaflovači. V takových případech jej lze opatrně oddělit vidličkou. Aby k tomu nedocházelo, je třeba vaflovač předem namazat a zahřát. U starších modelů může pomoci upečení zkušební vafle a neustálé mazání. Ujistěte se, že používáte správný olej, aby chutné vafle nezískaly jinou chuť.

Tip: Arašídové máslo a kokosové máslo jsou obzvláště vhodné, protože tyto tuky se tak snadno nespálí a mají velmi neutrální chuť. Vaflovač nemusí být dokonale nastavený, aby byl výsledek chutný, protože tuk se nespálí ani při kolísání teploty.

Jak dlouho vydrží čerstvé vaflové těsto?

Čerstvě připravené vaflové těsto se uchovává v uzavřeném obalu až 2 dny v lednici. Pokud nestihnete vafle během této doby upéct, je lepší těsto zmrazit. Důležitá poznámka: při přípravě těsta nepřidávejte kypřicí prášek, přidejte ho až po rozmrazení. Těsto můžete rozmrazit tak, že ho na noc vložíte do ledničky a druhý den ho použijete k pečení.

Jednodušší je zmrazit hotové vafle. Vychladlé vafle zabalte do vhodné nádoby nebo mrazicího sáčku a vložte do mrazničky. Vafle chutnají nejlépe, pokud je během dvou týdnů ohřejete v troubě nebo toustovači, protože tak si zachovají svou chuť. Podávejte je jednoduše s moučkovým cukrem nebo oblíbenou polevou.

Varianty těsta na vafle

Ať už se jedná o dezert na severu nebo vafle na jihu – náboženský původ tohoto lahodného pečiva – vafle mají dlouhou tradici. V belgické variantě máme také rádi tento klasický pokrm v jeho silnější, čtvercové formě, jako jsou bruselské a lutenské „vafle“ v čokoládové polevě nebo s lahodnou polevou.

Vafle ve tvaru srdce, belgické vafle, vafle z kynutého těsta, s ovesnými vločkami, mléčným krémem, ovocem, čokoládou, kořením nebo s náplní, jako je zmrzlina, šlehačka, kompot, marmeláda, ořechy, posypka nebo čokoládová poleva.

Vaflové těsto bez oleje

Pokud chcete upéct veganské vafle, nahraďte olej rostlinným náhražkou, například margarínem. Mléko v receptu můžete nahradit rostlinnými náhražkami mléka z ovsa, sóji nebo ořechů a místo vajec použít psyllium, lněné semínko, banán nebo jablečné pyré.

S máslem

Nemáte doma máslo? Žádný problém. Tento recept lze připravit i s neutrálním olejem, například slunečnicovým nebo řepkovým. K tomu je třeba upravit množství oleje – a to je jednodušší, než si myslíte, protože pro to existuje dokonce vzorec: X gramů másla x 0,8 = Y gramů oleje. V našem případě potřebujeme: 200 g oleje (250 g x 0,8 = 200 g oleje).

S minerální vodou

Minerální voda díky obsahu oxidu uhličitého zajišťuje vzdušné a lehké těsto. Minerální vodu lze použít i v tomto receptu. Nahraďte mléko zcela nebo částečně minerální vodou. V mnoha případech lze při použití minerální vody zcela vyloučit kypřicí prášek z receptu, protože těsto může díky přidání bublinek vykynout. Vafle s minerální vodou jsou ještě křupavější než ty, které se připravují s mlékem nebo smetanou.

S ovocem a dalšími přísadami

Stejně jako v případě veganského těsta na vafle, kde se vejce nahrazují banánem nebo jablečným pyré, lze do těsta přidat ovoce, aby bylo ještě aromatičtější. Může se jednat o nakrájené, nasekané nebo nastrouhané ovoce, ale také o ovoce, jako jsou čerstvé borůvky, které se přidávají do těsta. Kousky čokolády jsou také vhodné pro dodání těstu zvláštní chuti. Popusťte uzdu fantazii a nechte své hosty vybrat si z různých ingrediencí, které by chtěli mít ve svých vaflích, aby si každý mohl upéct své oblíbené vafle.

Těsto na vafle – nejlepší základní recept
Vafle

Co se hodí k vaflím?

Vafle jsou ideálním základem pro řadu omáček a chutných náplní. Trocha smetany, trochu moučkového cukru nebo čerstvého ovoce – to jsou jen některé z mnoha možností. K vaflím se také hodí:

  • Omáčky, jako je čokoládová, jahodová nebo vanilková omáčka
  • Ovoce, například hrušky nebo jablka
  • Bobule, například maliny nebo ostružiny
  • Pyré, například švestkové nebo jablečné pyré
  • Džem, například meruňkový džem
  • Smetana
  • Smetana
  • Skořice a cukr
  • Ořechy, například vlašské ořechy a mandle
  • Čokoládové kousky nebo posypka

Lze upéct vafle bez vaflovače?

Ano. Pokud nemáte vaflovač, těsto můžete připravit v sendvičovači nebo kontaktním grilu s vhodnými nástavci. Existují také praktické silikonové formy, které lze vložit do trouby. Pokud nemáte žádnou z těchto forem, jednoduše upečte z vaflového těsta nadýchané palačinky na pánvi. Funguje to stejně dobře a chutná to božsky.