Přeskočit na obsah

Revenové džemy

Revenové džemy osladí každé naše snídaně! Tento sladkokyselý džem je vynikající sám o sobě nebo v kombinaci se sýrem. Raději si ho hned nakupte ve větším množství!

Hotovo za 30 minut plus čas na čekání a chlazení.

Obtížnost snadné

Charakteristika receptu

  • snadné
  • rebarbora
Revenové džemy
Revenové džemy

Ingredience

Na 4 sklenice

1,1 kg rebarbory

1 kg zahušťovacího cukru 1:1

2 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)

1 vanilkový lusk

Kromě toho: sklenice se šroubovacím víčkem.

Příprava

  1. Rheum očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm. Vlákna z rheumu můžete odstranit předem, ale není to nutné. Měli byste získat 900 g až 1 kg očištěného rheumu.
  1. Rheum vložte do hrnce spolu s zahušťovacím cukrem, citronovou šťávou a dužinou vanilkového lusku, dobře promíchejte a nechte 1 hodinu odstát.
  1. Za stálého míchání pomalu přiveďte směs rheumu k varu a vařte 3–4 minuty.
  2. Sundejte hrnec z plotny a v případě potřeby odstraňte pěnu pěnovou lžící. Okamžitě rozlijte džem do sterilních sklenic se šroubovacím víčkem, dobře uzavřete a na 5 minut postavte dnem vzhůru. Poté sklenice otočte a nechte je úplně vychladnout.

Tip Pokud máte raději džem bez kousků, můžete před vařením rebarboru rychle rozmixovat pomocí ponorného mixéru.

Kombinace rebarborového džemu

Rebarbora se snadno kombinuje s jinými druhy ovoce, kořením nebo bylinkami, díky čemuž získává jedinečnou chuť.

K rebarboře se hodí zejména takové ovoce jako:

  • maliny
  • jahody
  • pomeranče
  • citrony
  • jablka

Zkuste ale také experimentovat s neobvyklými ingrediencemi, jako jsou:

  • zázvor
  • bazalka
  • máta
  • mandle
  • portské víno
  • amaretto
  • bezinka
  • citronová melisa

Můžete popustit uzdu své fantazii!

Revenové džemy
Revenové džemy

Jak dlouho se rebarborový džem skladuje?

Dobře uzavřený a ve sterilních sklenicích se džem skladuje na tmavém a chladném místě asi 1 rok.