Připravíme bramborový nákyp s letní zeleninou, jako jsou cukety a paprika. Poté vše dopékáme v troubě. Zvláštností tohoto jídla je, že nákyp je chutný jak teplý, tak studený.
Ingredience
Na zapékanou:
- 1 kg brambor, převážně tvrdých odrůd
- 3 cukety
- 2 papriky, červená a žlutá
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větvičky tymiánu
- 6 lžic olivového oleje na smažení
- trochu soli
- trochu pepře
- trochu sladké papriky
Na omáčku:
- 1 červená cibule
- 1 kg přezrálých rajčat nebo 2 plechovky rajčat
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje na smažení
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- trochu soli
- trochu pepře
- trochu cukru
Dále
- 0,5 svazku petržele
- 2 plátky bílého chleba ze včerejška, asi 60 g
- 50 g mandlí nebo lískových ořechů, nasekaných
Příprava
1. Na zapékanou směs oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nakrájejte nadrobno. Odtrhněte lístky tymiánu a nakrájejte je nadrobno.
2. Na omáčku očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Přezrálé rajčata opláchněte, osušte, rozkrojte na polovinu a odstraňte stopky. Rajčata nakrájejte na velké kousky. Odtrhněte a nakrájejte na jemno jehličky rozmarýnu.
3. Rozehřejte olej v hrnci a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a osmažte. Přidejte rajčata a rozmarýn. Dochuťte solí, pepřem a cukrem a duste asi 15-20 minut, dokud nezískáte hustou konzistenci.
4. Mezitím na zapékání rozehřejte olej po částech ve velké pánvi. Nejprve v něm osmažte brambory ze všech stran do křupava, dochuťte solí a pepřem. Vyndejte a odložte na talíř. Poté osmažte plátky cukety ze všech stran dozlatova a dochuťte. Na závěr přidejte proužky papriky, cibuli, česnek, osmažte a dochuťte solí, pepřem a paprikou.
5. Vymažte zapékací formu. Vrstvěte brambory, cuketu, papriku a rajčatovou omáčku. Zakryjte vrstvou rajčatové omáčky.
6. Pečte v troubě při teplotě 160-180 stupňů na střední úrovni asi 20-30 minut.
7. Mezitím omyjte petržel, osušte a nakrájejte na jemno. Bílý chléb nakrájejte na velké kostky.
8. Opečte bílý chléb a mandle nebo ořechy na pánvi bez oleje do zlatova. Vyjměte a nechte trochu vychladnout.
9. Bílý chléb, mandle nebo ořechy a petrželku nasekejte na ne příliš jemno a podle chuti lehce osolte.
10. Vyjměte zapékanou směs z trouby a nechte ji trochu odpočinout. Posypte petrželkou a podávejte. Zapečená směs je chutná jak teplá, tak studená. Hodí se k ní bageta.