Přeskočit na obsah

Bramborový nákyp s paprikou a rajčaty

Připravíme bramborový nákyp s letní zeleninou, jako jsou cukety a paprika. Poté vše dopékáme v troubě. Zvláštností tohoto jídla je, že nákyp je chutný jak teplý, tak studený.

Ingredience

Na zapékanou:

Bramborový nákyp s paprikou a rajčaty

  • 1 kg brambor, převážně tvrdých odrůd
  • 3 cukety
  • 2 papriky, červená a žlutá
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větvičky tymiánu
  • 6 lžic olivového oleje na smažení
  • trochu soli
  • trochu pepře
  • trochu sladké papriky

Na omáčku:

  • 1 červená cibule
  • 1 kg přezrálých rajčat nebo 2 plechovky rajčat
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje na smažení
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • trochu soli
  • trochu pepře
  • trochu cukru

Dále

  • 0,5 svazku petržele
  • 2 plátky bílého chleba ze včerejška, asi 60 g
  • 50 g mandlí nebo lískových ořechů, nasekaných

Příprava

Bramborový nákyp s paprikou a rajčaty

1. Na zapékanou směs oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku rozkrojte na polovinu, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nakrájejte nadrobno. Odtrhněte lístky tymiánu a nakrájejte je nadrobno.

2. Na omáčku očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Přezrálé rajčata opláchněte, osušte, rozkrojte na polovinu a odstraňte stopky. Rajčata nakrájejte na velké kousky. Odtrhněte a nakrájejte na jemno jehličky rozmarýnu.

3. Rozehřejte olej v hrnci a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a osmažte. Přidejte rajčata a rozmarýn. Dochuťte solí, pepřem a cukrem a duste asi 15-20 minut, dokud nezískáte hustou konzistenci.

4. Mezitím na zapékání rozehřejte olej po částech ve velké pánvi. Nejprve v něm osmažte brambory ze všech stran do křupava, dochuťte solí a pepřem. Vyndejte a odložte na talíř. Poté osmažte plátky cukety ze všech stran dozlatova a dochuťte. Na závěr přidejte proužky papriky, cibuli, česnek, osmažte a dochuťte solí, pepřem a paprikou.

5. Vymažte zapékací formu. Vrstvěte brambory, cuketu, papriku a rajčatovou omáčku. Zakryjte vrstvou rajčatové omáčky.

6. Pečte v troubě při teplotě 160-180 stupňů na střední úrovni asi 20-30 minut.

7. Mezitím omyjte petržel, osušte a nakrájejte na jemno. Bílý chléb nakrájejte na velké kostky.

8. Opečte bílý chléb a mandle nebo ořechy na pánvi bez oleje do zlatova. Vyjměte a nechte trochu vychladnout.

9. Bílý chléb, mandle nebo ořechy a petrželku nasekejte na ne příliš jemno a podle chuti lehce osolte.

10. Vyjměte zapékanou směs z trouby a nechte ji trochu odpočinout. Posypte petrželkou a podávejte. Zapečená směs je chutná jak teplá, tak studená. Hodí se k ní bageta.