Na podzim máme rádi útulná jídla, jako je tato pečená dýně se špenátem.
Podzim se blíží velkými kroky. Ačkoli se s lítostí loučíme s létem, nyní si můžeme vychutnat zcela zvláštní ingredience. V první řadě samozřejmě dýně, jako klasické posly podzimu. Co může být lepšího než pečená dýně se špenátem, abyste se zahřáli, zatímco venku kapky deště stékají po okně?
Pečená dýně se špenátem: jídlo, které naplňuje pohodou
Řekl bych, že jen málo zeleniny je tak úzce spojeno s podzimní kuchyní jako tento barevný a v různých formách dostupný plod. Pro tento gratin z dýně a špenátu použijeme odrůdu Butternut, jednu z nejznámějších a nejoblíbenějších.
Hruškovitá dýně Butternut pochází ze Severní Ameriky, kde se pěstuje od 19. století. Na rozdíl od dýně Hokkaido však slupka dýně Butternut není jedlá, i když je mnohem hladší než u její oranžové kolegyně.
Naopak její dužina je obzvláště jemná a méně vláknitá než u jiných odrůd. Díky tomu je ideálním kandidátem pro tento hřejivý příloh z dýně a špenátu. Ale nejen ona vám umožní připravit zde opravdu útulné jídlo.
Celé jídlo je pokryto krémovou směsí z ricotty, šlehačky a vajec, ve které se dýně a špenát pohodlně ukládají vedle pikantních kostiček slaniny. Nahoře je krusta z parmazánu a strouhanky, která svou křupavostí vytváří krásný kontrast s ostatními částmi jídla. Přesvědčte se sami a přivítejte podzim tímto pikantním pokrmem.

Pečená dýně se špenátem
Doba přípravy 25 minut min.
Doba vaření 25 minut min.
Celková doba 50 minut min.
Porce 4
Kuchyňské potřeby
- Pečicí forma (přibližně 25 x 18 cm)
Ingredience
- 500 g dýně butternut
- trochu neutrálního rostlinného oleje
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky kmínu
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- trochu soli a pepře
- 2 stroužky česneku
- 100 g nakrájeného slaniny na kostičky
- 1 limetka
- 300 g čerstvého mladého špenátu
- 200 g ricotty
- 100 ml smetany
- 1 vejce velikosti M
- 75 g parmazánu
- 50 g strouhanky

Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).
- Oloupejte dýni a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na kostky. V misce ji smíchejte se 2 lžícemi oleje, skořicí, kmínem, muškátovým oříškem a špetkou soli a pepře. Rozložte na plech a pečte v troubě asi 10 minut.
- Mezitím očistěte česnek a nakrájejte ho na jemno.
- Na velké pánvi osmažte kostky slaniny bez přidání oleje. Přidejte česnek a osmažte ho spolu se slaninou.
- Rozkrojte limetku na polovinu a vymačkejte šťávu z jedné poloviny. Přidejte špenát do pánve a za stálého míchání ho nechte zavadnout.
- Pokapejte obsah pánve limetkovou šťávou a přidejte sůl a pepř podle chuti. Odložte stranou.
- V misce smíchejte ricottu, smetanu, vejce, 40 g parmazánu a špetku soli a pepře.
- V malé misce smíchejte strouhanku, zbývající parmazán a 1 čajovou lžičku oleje.
- Předem upečené kostky dýně vložte do vymazané zapékací misky. Přidejte směs špenátu a slaniny a vše hrubě promíchejte.
- Rovnoměrně rozetřete směs ricotty a posypte směsí parmazánu.