Přeskočit na obsah

Opeču mleté maso a přidám vejce. Přidám hotové ingredience a za 20 minut mám hotový oběd.

Stačí balíček mletého masa, trochu rýže a několik surovin, které má většina lidí doma. Když je vše na pánvi, za pár minut je hotový plnohodnotný oběd.

Když nemám čas na přípravu složitých jídel, uvařím je v mžiku z toho, co najdu v ledničce. Mám ještě rýži? Už smažím maso a vytahuji zeleninu z mrazáku. Aby to nebylo nudné, připravuji jídlo v asijském stylu. Stačí pár koření a mohu jíst jídlo jako z orientálního baru, ale mnohem zdravější.

Opeču mleté maso a přidám vejce. Přidám hotové ingredience a za 20 minut mám hotový oběd.

Jak připravit smažený rýži s vejcem a kuřecím masem?

Toto rychlé jídlo připravuji z mletého masa, nejlépe z kuřecích stehen, protože jsou šťavnatější než prsa. Na konci smažení přidám vejce. Ačkoli se v klasických čínských receptech připravuje samostatně, šetřím čas a dosahuji podobného výsledku. Takto připravené ingredience přidám k osmažené zelenině a přidám rýži. Nejčastěji volím aromatickou odrůdu, například jasmínovou nebo basmati, ale hodí se i jakákoli jiná. Můžete také použít hnědý, červený nebo divoký rýži. Jídlo podávám s porcí čerstvého česneku a opraženým bílým sezamem.

Recept: Smažená rýže s vejcem a kuřecím masem

Rychlé jídlo z pánve je směs rýže s mletým kuřecím masem, vejcem a kousky zeleniny.

Ingredience

  • 0,5 kg mletého kuřecího masa
  • 1/2 červené chilli papričky
  • 6 lžic oleje
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 a půl sklenice vařeného bílého rýže
  • 200 g mražené mrkve s hráškem
  • 1/2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 šálku nakrájené zelené cibule
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • sůl a pepř

Způsob přípravy

Smažení masa. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje, přidejte mleté maso a nakrájenou papriku. Zahřívejte a rozdělte kuře špachtlí na menší kousky. Posypte solí a pepřem a smažte ještě asi 4 minuty, poté přidejte rozšlehaná vejce a pokračujte v míchání, aby se rozbila. Když se srazí, přeneste obsah pánve na talíř.

Příprava zeleniny. Nalijte do pánve zbývající olej, přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne. Poté přidejte mraženou zeleninu. Zahřívejte asi 3 minuty a když rozmrzne, přidejte rozdrcený česnek, zázvor a zelenou cibuli. Nechte ještě minutu na ohni.

Smíchání ingrediencí Přidejte maso k zelenině, přidejte rýži, ocet a sójovou omáčku, dochuťte solí a pepřem. Smíchejte ingredience a trochu zahřejte, dokud rýže nebude horká.

Opeču mleté maso a přidám vejce. Přidám hotové ingredience a za 20 minut mám hotový oběd.

Jak uvařit sypkou rýži?

Rýže určená k smažení na pánvi by neměla být lepkavá. Pokud je nesprávně uvařená, snadno se slepí a je těžké ji rozdělit. Navíc nejsou vidět jednotlivá zrna, což je velmi důležité. Proto je třeba ji uvařit sypkou. Dělám to ve třech krocích.

Mytí

Začínám mytím odměřeného šálku rýže. Tímto způsobem odstraním volný škrob, který působí jako lepidlo. Místo síta k tomu používám hrnec, do kterého několikrát zaliju zrna vodou. Míchám rukou a poté vodu vyliju. Opakuji tento postup, dokud voda není čirá.

Odměření vody

Klíčovým momentem je správné množství vody. V souladu s doporučeními přidávám 1,5krát více vody než rýže, tedy například 3 sklenice na 2 sklenice zrn.

Vaření bez míchání

Položím hrnec na sporák, osolím vodu a někdy přidám lžíci oleje. Přivedu k varu a vařím na minimálním plameni pod pokličkou 12–15 minut, dokud rýže neabsorbuje vodu. Vypnu sporák a nechám 5–10 minut odstát. Nyní už zbývá jen promíchat.