Ještě můžete překvapit vejci v kuchyni? Samozřejmě! Tentokrát vám nabízíme pokrm, ve kterém hlavní roli hraje žloutek. Je nejen zdrojem cenných živin, ale také skutečnou pastvou pro chuťové buňky.
Seznamte se s receptem na křupavé tousty s konfitovanými a obalovanými žloutky – jídlem, které vypadá a chutná jako z nejlepší restaurace. Není žádným tajemstvím, že vejce jsou opravdovým superpotravinou. Jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších živin, které podporují zdraví celého organismu. Ale právě žloutek si zaslouží zvláštní pozornost.
Jedním ze způsobů, jak plně rozvinout chuť žloutku, je konfitování. „Tato technika, známá již po staletí, spočívá v pomalém vaření v tuku při nízké teplotě,“ vysvětluje šéfkuchař. „Abychom získali ideální žloutky, je třeba použít čerstvá vejce od mladých slepic. Díky tomu budou pevné a snadno se oddělí od bílků.“
Dalším způsobem přípravy žloutků je obalení a smažení v hlubokém tuku. Žloutky připravené tímto způsobem mají mírně opečený povrch, ale uvnitř zůstávají tekuté. Skvěle se hodí jako příloha k toastům, salátům nebo předkrmům.
Hlavní ingredience
- 8 vajec velikosti M nebo L (nejlépe z drůbežárny Jokiel)
- 4 šedé houby
- pařížská houska
- 50 g másla
- 1 stroužek česneku
- 1 sklenice olivového oleje
- 1,5 šálku strouhanky
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce praženého sezamu
- svazek jemné šalotky
- hrst klíčků na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Způsob přípravy:
- Oddělte žloutky od bílků. Na talíř s okrajem nasypte silnou vrstvu strouhanky a opatrně do ní vytvořte prohlubně.
- Vložte čtyři žloutky do strouhanky a zcela je zasypte. Vložte do lednice minimálně na hodinu. Po vychlazení opatrně vyjměte žloutky ze strouhanky.
- Rozpalte olej v hrnci. Vložte žloutky do oleje na 4 sekundy a poté je vyjměte pomocí síta nebo lžíce.
- Přelejte olej do žáruvzdorné misky. Vložte do něj zbývající čtyři žloutky.
- Vložte misku do trouby předehřáté na 70 °C na 45 minut.
- Po upečení vyjměte žloutky z oleje. Měly by být měkké, pružné a snadno roztíratelné.
- Očistěte, osušte a nakrájejte žampiony na plátky. Opečte je na oleji z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Dochuťte solí, pepřem a oreganem.
- Z bagety nakrájejte čtyři plátky a osmažte je na oleji, dokud nebudou křupavé a dozlatova. Opečené plátky potřete stroužkem česneku.
- Na každý toast položte konfitovaný žloutek a opatrně ho rozetřete. Přidejte plátky hub a navrch položte obalený žloutek. Posypte vše jarní cibulkou, sezamem a ozdobte klíčky.
Opečený chléb s konfitovanými a obalenými žloutky je pokrm, který v sobě spojuje vynikající chuť a jednoduchost přípravy. Díky bohatému obsahu živin ve žloutcích potěšíte nejen své hosty, ale také se postaráte o své zdraví. Vyzkoušejte to sami a přesvědčte se, jak málo stačí k vytvoření kulinářského uměleckého díla!