Ať klasika ustoupí do pozadí. Polévka s dušenými zelíčky na kaši – recept, který si získá srdce celé rodiny. Voňavá, sytá a snadná na přípravu – ideální volba pro chladné dny, kdy máte chuť na něco výjimečného.
Polévka s dušenými zelíčky a její chuť si získá celou vaši rodinu
Někdy klasické polévky, jako je rajčatová nebo kašová, prostě nestačí. Hledáte něco, co překvapí rodinu a zároveň se snadno připravuje? Pak vám pomůže polévka s kapustovými roládkami na kaši – voňavá, sytá a plná chuti. Je to jídlo, které v sobě kombinuje jemnost kapusty, krémovitost ječmenné kaše a výraznou vůni kaše s bazalkou a pepřem. Ideální pro rodinný oběd, když chcete své blízké opravdu překvapit.
Jakou kaši vybrat do polévky – co je třeba vědět?
Pokud uvažujete o přípravě polévky s kapustovými roládami na kaši, klíčovou otázkou je, jakou kaši vybrat. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že ne každá kaše se hodí stejně dobře. Nejvhodnější je čerstvá bílá krvavá klobása s přidaným bazalkou a pepřem – dodává polévce lehce pikantní aroma a zajímavou chuť, která v kombinaci s kapustou prostě nemá konkurenci.
Za pozornost stojí také konzistence krvavé klobásy. Ta, která je hutná, se během vaření nerozpadne, protože je důležité, aby plátky zachovaly v polévce lehce masitou strukturu. Pokud je krvavá klobása příliš měkká nebo vlhká, polévka může být příliš hustá a ztratit svou jemnou chuť.
Malá rada ode mě – než dáte krvavý salám do polévky, sundejte z něj obal a osmažte ho spolu s cibulí. To zvýrazní jeho aroma a lehce karamelizuje kaši, což nakonec dodá polévce „wow efekt“. Díky tomu vaše polévka s dušenými zelíčky získá hloubku chuti, které nelze dosáhnout pouhým vařením.
Recept na polévku s kapustovými rolkami na kaši
Pokud si myslíte, že polévka s kapustovými rolkami musí být vždy nudná a předvídatelná, je čas změnit svůj názor. Polévka s kapustovými rolkami na kaši je jídlo, které překvapí svou vůní, konzistencí a lehce pikantním akcentem. Kombinace zelí, ječmene a kaše s bazalkou a pepřem vytváří něco opravdu jedinečného – sytého a zároveň plného chuti. Příprava této polévky je jednoduchá a konečný výsledek potěší i ty nejnáročnější členy domácnosti.
Ingredience:
- 250–300 g zelí,
- 3 smyčky bílé kaše s bazalkou a pepřem,
- 1 cibule,
- 1 sklenice rajčatové omáčky s bazalkou,
- 1 lžíce majoránky,
- 1 lžička mletého pepře,
- 1,2 l zeleninového vývaru,
- 3 lžíce ječmene,
- kopr na servírování,
- sůl, pepř.
Způsob přípravy:
- Sejměte obal z krvavé klobásy a nakrájejte ji na kolečka.
- Nakrájejte cibuli a osmažte ji spolu s kaší na rozpáleném oleji, dokud nezíská lehce zlatavou barvu.
- Přidejte rajčatovou omáčku s bazalkou a důkladně promíchejte.
- Zalijte vše horkým zeleninovým vývarem a přidejte majoránku a mletý pepř.
- Nakrájejte zelí a přidejte ho do polévky spolu s perlovou krupou. Vařte, dokud zelí nezměkne a kroupy nenabobtnají (asi 15–20 minut).
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte horké, posypané čerstvým koprem.
Můj tip – pokud vám zbyde trochu polévky, dejte ji přes noc do lednice. Další den bude ještě chutnější, protože kroupy nasáknou aroma a kaše bude měkčí a chuťově sytější. Tato polévka s dušenými zelíčky na kaši je opravdu jedinečná a stojí za to ji vyzkoušet, pokud hledáte něco nového a voňavého pro celou rodinu.