Bez mrkve si nelze představit pravou masovou nebo zeleninovou polévku, ale je také skvělá do salátů a může být ideální zdravou svačinkou mezi jídly.
Ačkoli je mrkev i v syrové podobě velmi zdravá, protože obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, je dobré vědět, že v uvařené podobě náš organismus lépe vstřebává důležité živiny obsažené v této zelenině.

Jak ji připravit
V jedné studii vědci dospěli k závěru, že beta-karoten obsažený v mrkvi – prekurzor vitamínu A – se mnohem lépe vstřebává, pokud je zelenina dušená v malém množství tuku. Kromě toho se vstřebávání této cenné složky usnadní, pokud mrkev před konzumací nastrouháte.
Mluvící čísla
Podle studie se do organismu dostává přibližně tři procenta karotenu obsaženého v syrové mrkvi, při přípravě se toto množství zvyšuje na šest procent. Pokud přidáte olej, toto číslo se zvýší na osm procent, a pokud mrkev nastrouháte a uvaříte, vstřebá se 27 procent beta-karotenu, při přidání dalšího oleje se tato hodnota zvýší na 45 procent.
Doporučujeme postupovat podle následujících kroků
Aby mrkev obsahovala co nejvíce cenných složek – to se týká nejen beta-karotenu – je třeba ji připravovat následujícím způsobem:
- Očistěte mrkev – pokud je ještě mladá, není třeba ji loupat, stačí ji umýt a důkladně vydrhnout kartáčem.
- Nakrájejte ji na kousky požadované velikosti, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená.
- Po 10–15 minutách zkontrolujte konzistenci mrkve, ale doba vaření není striktně daná. Pokud máte raději měkčí mrkev, můžete dobu vaření trochu prodloužit.
- Jakmile je mrkev hotová, přidejte co nejméně soli. Sůl způsobuje odpařování vody z mrkve, a tím i ztrátu cenných živin.

Proč je tak zdravá
Kromě karotenu obsahuje mrkev vitamíny B1, B2, B6, C, D a E, stejně jako draslík, vápník a hořčík. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, železo, měď, fosfor a síru.