Přeskočit na obsah

Jak proměnit pečené kuře v luxusní večeři: houbová omáčka a sýr – jeho duš

Toto pečeně s houbovou omáčkou a sýrem je opravdová lahůdka, která si získá každého.

Pečeně je jedno z nejtypičtějších maďarských jídel. Nechybí na nedělním stole, o svátcích a můžete si ji dokonce vzít s sebou na piknik nebo na pláž, zabalenou v chutné bulce. Připravit čerstvě upečenou pečeně není složité, ale můžete vyzkoušet mnoho zajímavých variant, stojí za to vyzkoušet recepty jiných národů.

Jak jsem již zmínil, i jiné národy připravují pečené maso, a to ne jen tak ledajakým způsobem. Kousky přelité houbovou omáčkou jsou inspirovány pečeným masem argentinské a italské kuchyně. Takto připravené je to prostě geniální, opravdové jídlo pro gurmány, kterým potěšíte rodinu nebo přátele.

Co dělat se zbytky omáčky?

Pokud vám zbyla houbová omáčka, smíchejte ji s těstovinami a podávejte k masu nebo dejte do lednice a použijte jindy. Omáčka se v lednici uchovává několik dní: můžete ji namazat na chléb, posypat sýrem a udělat z ní zajímavý teplý sendvič.

Jak proměnit pečené kuře v luxusní večeři: houbová omáčka a sýr – jeho duš
pečené kuře

Smažená kuřecí prsa s houbovou omáčkou

Ingredience -+ na osobu

Houbová omáčka:

  • 500 g hub
  • 1 cibule
  • trochu oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku (nastrouhané)
  • 1 lžička majoránky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce mouky
  • 2,5 dl mléka

Smažené maso:

  • 700 g kuřecího filé
  • 1 sklenice mouky
  • 4 vejce
  • 2 sklenice strouhanky

Na vrchní vrstvu:

  • 100 g mozzarelly
  • Doba vaření: 8 minut
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Doba odpočinku: 30 minut
Jak proměnit pečené kuře v luxusní večeři: houbová omáčka a sýr – jeho duš
pečené kuře

Příprava

Nejprve připravíme houbovou omáčku: houby očistíme a nakrájíme podle vlastního uvážení. Cibuli také očistíme a nakrájíme na jemno.

Začněte smažit připravenou cibuli a houby na malém množství oleje po dobu 10-15 minut, často míchejte a dochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou a muškátovým oříškem. Poté přidejte mouku a postupně přilévejte mléko. Omáčku vařte několik minut, dokud nezhoustne, a neustále míchejte. (Pokud se vám zdá, že je potřeba více mléka, přidejte ho.)

Maso nakrájejte na kousky libovolné velikosti a poté naklepejte. Poté osolte a nechte 30 minut odležet.

Maso obalte v strouhance obvyklým způsobem: nejprve v mouce, poté v vejci a nakonec ve strouhance.

Maso osmažte na velkém množství oleje do krásné zlatohnědé barvy.

Opečené maso položte na plech, přelijte houbovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem. Poté vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 5-8 minut do krásné zlatohnědé barvy.