V supermarketu na polici s delikatesními saláty a pastami jste určitě už viděli „bílý řecký“. Jedná se o pikantní pastu z fety a česneku, která se skvěle hodí k chlebu nebo housce. Ale co to vlastně je a dá se připravit doma?
Bílý řecký: jak si připravit oblíbenou pastu sami
Delikátní pasty a omáčky jsou velmi chutné a vždy ozdobí stůl při snídani, brunchu nebo svačině. Bohužel jsou obvykle poměrně drahé a při dlouhodobém používání to může výrazně zasáhnout vaši peněženku. Naštěstí většinu z nich lze snadno připravit doma, například „bílý řecký“. Budete potřebovat pouze vhodné ingredience a deset minut času.
Pro naši pastu nejprve nakupte fetu, řecký jogurt, čerstvou petržel a oregano. Sůl, pepř, olivový olej, stroužek česneku a citronovou šťávu pravděpodobně již máte doma.

Poté můžete začít s přípravou. Fetu nahrubo nasekejte, česnek jemně nasekejte a obě ingredience smíchejte v misce s olivovým olejem, citronovou šťávou a jogurtem. Pokud máte rádi krémovou konzistenci, vše dobře promíchejte. Pro hrubší strukturu ingredience jednoduše rozmačkejte vidličkou.
Na závěr přidejte čerstvé bylinky a ještě jednou ochutnejte. Pastu můžete hned vyzkoušet, například na housce k snídani. A co takhle plochý chléb na příštím grilování? To je také velmi chutné.
Zcela novou variantu získáte, pokud do pasty přidáte nasekané olivy nebo jemně nakrájenou papriku.
Bílá řecká
Doba přípravy 10 minut
Celková doba 10 minut
Porce 4
Ingredience
- 200 g fety
- 1 stroužek česneku
- 150 g řeckého jogurtu s 10 % obsahem tuku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce čerstvé petržele
- 1 lžička oregana
- Sůl a pepř podle chuti

Příprava
- Fetu nahrubo nasekejte v misce.
- Očistěte česnek a ho prolisujte.
- Přidejte jogurt, olivový olej a citronovou šťávu a všechny ingredience promíchejte. Směs rozmixujte do hladka.
- Nakrájejte petržel a oregano a přidejte bylinky do pasty. Opatrně přidejte sůl a pepř podle chuti a podávejte omáčku s chlebem nebo rohlíky.