Přeskočit na obsah

Ovesný koláč s pomeranči

Doba přípravy: 50 min

Obtížnost: snadné

Ovesný koláč s pomeranči
Ovesný koláč s pomeranči

Ingredience (pro formu o průměru 20 cm):

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml čerstvého pomerančového džusu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva

Předehřejte troubu na 180 stupňů (horní/spodní ohřev). Dno formy vyložte papírem na pečení, okraje potřete malým množstvím oleje.

Ovesné vločky rozemlejte v mixéru. Smíchejte cukr a vejce v misce a šlehejte, dokud nevznikne pěna. Přidejte pomerančový džus a olivový olej a dobře promíchejte.

Smíchejte ovesnou mouku a prášek do pečiva a přidejte do vaječné směsi. Vše promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto vložte do připravené formy a pečte asi 30–35 minut. Zkontrolujte hotovost pomocí špejle: zapíchněte dřevěnou špejli do středu dortu – pokud po vytažení na ní nezůstalo těsto, dort je hotový. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Ovesný koláč s pomeranči
Ovesný koláč s pomeranči

Nutriční hodnota na porci (8 kusů):

asi 323 kcal, 16 g tuku, 37 g sacharidů, 6 g bílkovin, 3 g vlákniny

Vhodné mimo jiné při:

Crohnově chorobě (v tomto případě použijte bezlepkové ovesné vločky)