Mezi pokrmy připravovanými na ohni zaujímá tento klasický recept zvláštní místo v srdcích mnoha z nás. Stačí si představit křupavou, kořeněnou kůži a jemné, měkké maso, a už máte chuť se najíst. Pečené kuře si můžete připravit i doma a výsledek bude zaručeně božský.
Pečené kuře je jedno z mých oblíbených jídel. Když nemám čas nebo chuť vařit, objednávám si jídlo s sebou nebo kupuji pečené kuře na parkovišti nedalekého supermarketu. S nakládanými okurkami nebo zelným salátem je to spása pro oběd i večeři. Přiznám se, že se mi ještě nepodařilo upéct doma smaženého kuřete tak, aby mělo křupavou kůži a pod ní šťavnaté, jemné maso. Nejblíže jsem se tomu asi přiblížil s kuřecími křídly pečenými v horkovzdušné fritéze.
Tajemství dobrého pečeného kuřecího masa
Stejně jako u každého receptu je i při přípravě domácího pečeného kuřecího masa nutné dodržovat několik základních pravidel, abyste získali to nejchutnější kuřecí maso na světě.
- První a nejdůležitější je výběr masa. Pokud pečeme celé kuře, kupte kuře o hmotnosti 1,5–2 kg. Díky menší velikosti se maso propéká mnohem lépe.
- Druhým tajemstvím jsou koření a marináda pro pečené kuře. Ať už použijeme jakékoli koření, po marinování je třeba kuře nechat 2 hodiny pod pokličkou.
- Třetím tajemstvím je oheň. Rozložte oheň tak, aby byl za rožněm. Pokud ho umístíte přímo pod rožeň, hrozí nebezpečí, že se kuře spálí.
Co obsahuje marináda na pečené kuřecí maso?
- sůl
- pepř
- česnekový prášek
- mletý kmín
- majoránka
- kakukkfű
- mletý pepř
Bez ohledu na to, jaké koření použijeme, po marinování necháme kuře 2 hodiny pod pokličkou.
Prvním krokem je marinování kuřete. K tomu smíchejte sůl, pepř, kmín, česnekový prášek, majoránku, tymián a pepř a důkladně potřete všechny části kuřete. Nechte marinovat pod pokličkou jednu až dvě hodiny.
Takto upečete kuře k dokonalosti
Rozděláme oheň: je důležité, aby dřevo a trochu uhlí nebyly pod rožněm, ale za ním, aby bylo kuře vystaveno mírnému zahřívání. Nechceme, aby se spálilo nebo příliš rychle propeklo. I malé kuře má poměrně tuhé maso, zejména v oblasti svázaných nohou, a nechceme, aby uvnitř zůstalo syrové.
Po uplynutí doby marinování nasadíme kuře na rožeň, svážeme mu nohy a můžeme ho postavit na oheň, přesněji řečeno před oheň.
Marinované pečené kuře napíchneme na rožeň.

Během první půlhodiny tuk ještě nezačne kapat, ale už je vidět, že maso pod kůží zbělá. Zatímco se kuře pomalu otáčí na rožni, můžeme připravit přílohu. Může to být pečený brambor nebo salát. K receptu na pečené kuře se kromě tradičních pečených brambor doporučují také dva speciální saláty.
Recept na salát z kyselého zelí
Ingredience
- 1 jablko
- 1 pomeranč
- 1 hlávka fialové cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 500 g kysaného zelí
- mletý pepř
- cukr
- 100 ml majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 100 ml smetany
Pro přípravu salátu nejprve nakrájejte jablko a pomeranč na kostičky a vložte je do velké mísy. Očistěte fialovou cibuli, nakrájejte ji na ne příliš malé kousky a stroužky česneku protlačte lisem na česnek. Vše vložte do mísy a přidejte kysané zelí. Posypte pepřem, cukrem, přidejte majonézu, hořčici a smetanu. Vše dobře promíchejte a vložte do lednice.
Recept na salát z celeru
Ingredience
- 1 střední celer
- 1 velká mrkev
- sůl
- pepř
- ½ dl smetany
Pro salát z celeru očistěte celer a mrkev a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Lehce osolte, opepřete a nechte půl hodiny odležet. Pokud zelenina pustí šťávu, slijte ji. Poté přidejte smetanu a dejte do lednice.
Recept na pečené brambory
Ingredience
Brambory umyjte, osušte, oloupejte, nakrájejte na kostky a osmažte na malém množství oleje v malé pánvi.
Poslední úpravy domácího pečeného kuřete
Zatímco se připravují přílohy, naše kuře se stává krásně červené a křupavé. Aby bylo ještě chutnější, potřeme ho speciální marinádou.
Když se kuře začne krásně opékat do červena a bude křupavé, je čas nanést další marinádu.
Příprava marinády na pečené kuřecí maso
Ingredience
- 1,5 lžíce cukru
- 1 citron
- mletý pepř
- 1 l piva
Nejprve zkaramelizujeme cukr, poté na něj vymačkáme citronovou šťávu, posypeme mletým pepřem a zalijeme pivem. Vše zahřejte, dokud marináda na pečené kuřecí maso nezhoustne. Touto marinádou potřete drůbež a nechte ji ještě několik minut péct, i když už se nám sbíhají sliny a myslíme jen na to, jak by bylo skvělé ji ochutnat.
Díky poslední vrstvě marinády bude pečené kuřecí maso opravdu křupavé.
Sejměte rožeň z ohně. Opatrně sejměte kuře z rožně, buďte opatrní, protože je velmi horké.
Při podávání přidejte k pečeným bramborám velkou porci obou vychlazených salátů, které se k masu skvěle hodí. Pokud jsme se s rodinou nebo přáteli nedohodli, že budeme jíst křídla nebo stehna, můžeme se konečně pustit do zasloužené hostiny.

Domácí pečená kuřata s kapustovým salátem
Ingredience
Na kuře:
- 1,5–2 kg celého rozporcovaného kuřete
- 1 kg brambor
- sůl
- pepř
- česnekový prášek
- mletý kmín
- majoránka
- tymián
- hrubě mletý pepř
- cukr
- citron
- pivo
Na zelný salát:
- 500 g kysaného zelí
- 1 fialová cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 1–1 dl smetany a majonézy
- 1–1 pomeranč a jablko
- 1–1 lžíce hořčice a cukru
- mletý pepř
Na celerový salát:
- 1 střední celer
- 1 velká mrkev
- půl dl smetany
- sůl
- pepř
Domácí pečená kuřata s kyselým zelím – nebeská pochoutka
Příprava
- Smíchejte sůl, pepř, kmín, česnekový prášek, majoránku, tymián a papriku a kuře důkladně potřete. Nechte ho marinovat pod pokličkou hodinu nebo dvě.
- Po uplynutí doby marinování napíchněte kuře na rožeň a začněte ho péct, nejméně 1,5–2 hodiny.
- Zkaramelizujte cukr, pokapejte citronovou šťávou, posypte silně mletým pepřem, zalijte pivem a zahřívejte, dokud marináda nezhoustne.
- Kuře potřete marinádou na pečeného kuřete a ještě několik minut pečte.
- Na zelný salát nakrájejte jablka a pomeranče na kostky, očistěte fialovou cibuli, nakrájejte ji na kousky a prolisujte česnek. Vše vložte do velké mísy a přidejte kysané zelí.
- Posypte pepřem, cukrem, přidejte majonézu, hořčici a smetanu. Vše dobře promíchejte a vložte do lednice.
- Na druhý salát očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle celer a mrkev. Osolte, opepřete a nechte půl hodiny odležet.
- Pokud zelenina pustí šťávu, slijte ji, přidejte smetanu a dejte do lednice.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a osmažte na oleji.
- Hotové pečené kuře vyjměte z marinády a podávejte s pečenými bramborami a saláty.