Tyto snadno připravitelné sušenky jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek Blízkého východu: basbousa. Připravují se pouze z několika ingrediencí, ale okouzlují svou jemnou, sirupovitou sladkostí.
Basbousa je lahodné blízkovýchodní sušenky z pšeničné krupice, nasáklé cukrovým sirupem, které se připravují s minimálním úsilím za méně než hodinu.
Tajemství sušenek spočívá v hrubé pšeničné krupici, která tomuto oblíbenému dezertu dodává zcela jedinečnou texturu.
Kokosovo-semolinové sušenky
Ingredience pro formu o rozměrech x cm
Na sušenky:
- 2,4 dl jogurtu
- 200 g cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 450 g pšeničné mouky
- 115 g másla
- 90 g kokosové strouhanky
- 1,8 dl mléka
- 2 lžíce tahini (na vymazání plechu)
Na sirup:
- 40 dkg cukru
- 3,6 dl vody
- šťáva z 1 citronu
Na ozdobu:
- 24 mandlí
- Doba přípravy: 35 minut
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba odležení: 1 hodina

Příprava
Předehřejte troubu na 190 stupňů. Plech potřete tenkou vrstvou tahini.
V misce rozšlehejte jogurt, cukr, prášek do pečiva a sodu, dokud nevznikne pěna. Hotovo, když hmota začne bublat.
V jiné misce smíchejte pšeničnou mouku s rozpuštěným máslem, poté přidejte kokosové vločky.
Poté přidejte jogurtovou směs a mléko, aby vznikla homogenní krásná hmota.
Těsto nalijte na plech a uhlaďte. Abyste odstranili vzduchové bubliny, opatrně poklepejte na plech.
Nožem předem nařízněte vrchní část koláče tak, aby vzniklo 24 kosočtverců.
Na každý kosočtverec položte jeden mandlový ořech a poté pečte přibližně 25–30 minut na střední mřížce trouby. Poté přeneste na horní rošt a pečte dalších 5–10 minut, dokud povrch nezíská krásnou zlatohnědou barvu.
Zatímco se koláč peče, připravte sirup:
Pomalu přiveďte cukr a vodu k varu v hrnci, což trvá asi 8 minut. Poté přidejte citronovou šťávu, promíchejte a odstavte z ohně.
Vyjměte upečený koláč z trouby a znovu rozkrojte kosočtverce podle dříve provedených řezů.
Nakonec vše polijte sirupem a počkejte alespoň 1 hodinu, aby koláč sirup nasáknul a zároveň dobře vychladl.