Přeskočit na obsah

Domácí karamelové borůvkové džemy: sladký hřích

Příjemné na pohled domácí borůvkové džemy jsou skutečným pokladem, který lze různými způsoby obměňovat a doplňovat.

Doporučujeme smíchat lahodné borůvkové džemy do homogenní konzistence, ale lze je připravit i s kousky. Jednoduché, ale zároveň výjimečné, skvěle se hodí k různým druhům pečiva a lze ho podávat také s sýrem.

Domácí karamelové borůvkové džemy: sladký hřích
borůvkové džemy

Hrajte si s chutěmi

Borůvkový džem lze dobře dochutit, v receptu se používá semínka vyškrábaná z vanilkového lusku, ale místo nich můžete použít skořici, zázvor nebo nastrouhanou pomerančovou kůru. Pro neobvyklý efekt, zejména pokud podáváte brusinkový džem k pečenému sýru nebo pečenému masu, přidejte do něj špetku mletého pepře, rozmarýnu nebo tymiánu.

Domácí borůvkový džem

Ingredience -+ na 1 litr

  • 2 kg borůvek
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 vanilkové lusky
  • Doba vaření: 35 minut
  • Doba přípravy: 10 minut
Domácí karamelové borůvkové džemy: sladký hřích
borůvkové džemy

Příprava

Borůvky umyjte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud se nezkaramelizují.

Poté přidejte citronovou šťávu a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.

Až bobule pustí šťávu, rozmixujte je do hladka a poté přidejte želatinu. Vařte do varu, poté sundejte z ohně a rozlijte do čistých sklenic.

Uzavřené sklenice ochlaďte v suché parní troubě.