Rajčata zavařená ve sklenicích jsou skutečným pokladem v podzimním a zimním období, mohou sloužit jako základ pro polévky, omáčky a dresinky, ale lze je také jíst jen tak.
Domácí rajčatový džus nejenže zachovává chuť léta, ale s malou úpravou z něj můžete udělat něco opravdu výjimečného. Pokud máte možnost, použijte různé odrůdy rajčat, aby byla jeho chuť ještě neobvyklejší. Nyní vám doporučujeme recept obohacený bazalkou, ale pokud nechcete experimentovat, můžete ji klidně vynechat.

To je také možné
Pokud se však nebojíte dochucovat rajčatový džus, přidejte špetku tymiánu a oregana, díky čemuž si budete moci vychutnat ještě výraznější chuť. Omáčka na pizzu a různé ragú jsou pro tento druh vynikající volbou. Pro kouřovější nebo mírně pikantnější chuť můžete do rajčatové šťávy přidat chilli nebo kajenský pepř, nebo přidat pečené nebo smažené rajčata. A když už jsme u pečených rajčat, přidání pečených stroužků česneku dá naprosto výjimečný výsledek. Do rajčatové šťávy můžete také přidat zeleninu v podobě celeru.
Domácí rajčatová šťáva s bazalkou
Ingredience -+ na decilitr
- 5 kg rajčat
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 hrst bazalky
- Doba přípravy: 45 minut

Příprava
Rajčata umyjte a nařízněte křížem krážem. Poté je vložte do vroucí vody a nechte je tam 1-2 minuty, poté sloupněte slupku.
Oloupané rajčata nakrájejte na kousky, vložte do hrnce a začněte zahřívat. Když rajčata zcela změknou a pustí šťávu, rozmixujte je ponorným mixérem. Poté je přeceďte přes síto, aby byl šťáva hladká.
Přecezenou rajčatovou šťávu vraťte na sporák, pokračujte v zahřívání, mezitím přidejte sůl a cukr (začněte přidávat cukr po 1 čajové lžičce, poté ochutnejte a podle chuti zvyšte sladkost) a přiveďte k varu. Poté přidejte nasekaný bazalku.
Nalijte rajčatový džus do sterilizovaných sklenic, uzavřete je za tepla a na 5 minut je postavte dnem vzhůru.
Pokud nepoužíváte konzervační látky, nechte rajčatový džus vychladnout v suché páře.